Додик: Завршшено је са „праксирањем“ на нама

Срна
Додик: Завршшено је са „праксирањем“ на нама

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да Република Српска равноправно учествује у свим процесима и испуњавању свих услова неопходних за напредак на европском путу и тиме је показала да жели да гради партнерство са ЕУ, а спекулације у вези са Планом раста и како Република Српска нешто блокира су класичне лажи подметања.

-Наши ставови су добро познати, Српска мора бити видљива у свему, зато и постоји механизам координације, и нећемо дозволити да нам неко на „мала врата“одузима права која нам Дејтон и Устав дају. Дакле, дејтонска БиХ, тиме и Република Српска не може да прихвати три мјере које су супротне нашем уставном оквиру и којим би се створила додатна нестабилност. ЕУ треба стабилна дејтонска БиХ и зато их позивам да чују оно што им говоримо и престану да траже од нас нешто што подрива уставни оквир БиХ - поручио је Додик у интервјуу Срни упитан да прокоментарише наводе Делегације ЕУ да БиХ неће добити прву безусловну рату предфинансирања из Плана раста за Западни Балкан, јер није усаглашена Реформска агенда.

На питање да прокоментарише позив министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића упућен америчкој администрацији и ЕУ да „интервенишу уколико власти из Српске наставе с блокадама рада и неусаглашавањем Реформске агенде“, Додик је рекао да се “тај Елмедин толико свезао и укопао да му нико више не може помоћи”.

-Има он већих проблема са законом, него са Републиком Српском, па му савјетујем да се томе посвети, а да Републику Српску остави на миру, јер има она ко о њој брине - поручио је Додик.


Он је нагласио да Република Српска јасно и недвосмислено одбацује мјере које задиру у уставно уређење БиХ и којим би се онемогућило ентитетско гласање и створила нека нова пракса, на коју би се странци опет позивали.


-Завршили су они своје са „праксирањем“ на нама, научили смо лекције сваки пут када смо ишли с повјерењем да ће се поштовати договорено. На првом мјесту уставна, дејтонска, самостална БиХ, без међународног интервенционизма, па онда можемо говорити о нечему другом. Вратимо се на испуњавање 14 приоритета. Ко њих блокира? Хоће ли Елмедин да мало о томе причамо? Бошњаци су блокирали Дом народа због Уставног суда, а нама испостављају рачуне. Потребно је више искрености и транспарентости у односима и онда све постаје јасно - истакао је Додик.

Као прво, рекао је он, Српска ништа и никог не блокира и само тражи да се уставно уређење БиХ поштује.

-Од тога нећемо одступити ни по коју цијену, а ви наставите да тужакате и идете странцима. Очекујемо да ће пријатељи из Европе увидјети грешке и ко их прави - рекао је предсједник Српске.
Говорећи о дешавањима у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ након што је ЦИК БиХ, готово двије године након избора, устоличио делегата из ПДП-а у овај дом, предсједник Српске је рекао да је амерички амбасадор у одласку Мајкл Марфи направио нову кризу за БиХ и изазвао хаос у свим институцијама, не само у Дому народа.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана