Додик: Запад машта о "Олуји" на сјеверу Косова и према Српској

ГС
Додик: Запад машта о "Олуји" на сјеверу Косова и према Српској

БАЊАЛУКА - Аљбин Курти је експонент западног дијела међународне заједнице, којој он такав одговара, јер желе „блицкриг" на сјеверу Косова, како би Срби постали маргинална мањина о којој нико неће водити рачуна. То је, иако га никада неће потврдити, план Брисела, Лондона, Њујорка и Берлина, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Наводећи да Европска унија по питању Косова води „шићарџијску, покварену политику", Додик у интервјуу за "Косово онлајн" истиче и да Косово не треба никада признати, што БиХ, додаје, неће учинити док је Републике Српске.

-Косово је универзално питање за Србију, а интересно питање за Брисел и друге. Косово не треба никада признати. Ми нећемо никада признати њихова документа, да могу са личним картама да улазе у БиХ. Ко год од Албанаца са Косова има пасош или личну карту Србије, он уђе у БиХ. За нас, Косово није држава - поручио је Додик.

Пита се и како је могуће да се Косово одвоји од Србије, а Република Српска нема право ни да прича о томе.

-Да ли је то досљедност? Кажу, то је друго питање. А, зашто? Објасните, можда ја нисам у праву... Али, како је могуће да то буде друго питање, а потпуно идентична ситуација - констатује Додик.

За Аљбина Куртија каже да је без сумње експонент Запада, који им одговара такав.

-Они хоће "блицкриг" на сјеверу Косова, да се Срби тамо смање, да постану маргинална мањина о којој нико неће водити рачуна. То је њихов план – Брисела, Лондона, Њујорка и Берлина. И никада неће потврдити и рећи да то јесте њихов план, али јесте - увјерен је Додик.

Како каже, они су ти који маштају о „некој Олуји на сјеверу Косова", као што маштају о "Олуји" у БиХ, према Републици Српској.

-Али, мало се ствар промијенила, не бих ја баш препоручивао такве ствари - указује предсједник Српске.

Говорећи о подршци Запада Косову, подсјећа да је и специјални изаслник САД Габријел Ескобар недавно рекао да „све што раде послиједњих година, раде у интересу Косова", желећи да оно постане видљив члан међународне заједнице.

Констатује, међутим, да им не иде у прилог то што је у послиједњих неколико година, чак више од 20 земаља повукло признање, захваљујући политици предсједника Србије Александра Вучића.

-Дивим се малим земљама, чланицама УН које су смогле снаге да тај интервенционизам и притисак САД признају и повуку признање. Земље којима је доста туторства - додао је он.

Европска унија, каже, води шићарџијску, покварену политику по питању Косова, јер се своди на пријетње да ће бити заустављене инвестиције у Србији, изолацијом, све до момента када ће се доћи у позицију да више није важно шта се у нормализацији односа постигло, већ само да Србија дефакто или „де јуре" призна Косово.

То је, напомиње, ситуација коју је Запад направио прије 20 година, одвајајући Косово бесправно из правног система Србије, на лажима, попут оне тадашњег њемачког министра одбране у Бундестагу да се „на стадиону у Приштини налазе десетине хиљада заробљених и малтетираних Албанаца од стране војске Србије", док на аеродром слијећу њихови војници.

-Нико га није позвао на одговорност за ту лаж. И ми треба да будемо загледани у Њемачку... Ако желите да будете присутни, у инвестицијама, онда морате да разговарате са нама, а не о нама. Шаљете нам човјека који нема везе са правом и кажете да стојите иза њега. Иза Шмита? Каква је то Немачка? - каже Додик.

Према његовим ријечима, лажи у вези са Косовом су покушај да се разбије српски национални корпус.

Подсјећа да је за Нијемце било нормално да уједине Источну и Западну Њемачку, и опет пита – зашто то није дозвољено Србији и Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана