Додик: Жаљење због пуцњаве у Лукавцу, потребан много већи опрез свих

СРНА
Додик: Жаљење због пуцњаве у Лукавцу, потребан много већи опрез свих

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је жаљење због пуцњаве у основној школи у Лукавцу у којој је малољетник из ватреног оружја ранио наставника, нагласивши да је потребан много већи опрез свих и да друштво покуша препознати и реаговати на такве ствари, али да је у свим тим превентивним мјерама кључно васпитање као основа одрастања.

Додик је рекао да је разумљиво да постоји страх и да је потребан много већи опрез, као и препознати могућност да се тако нешто може десити, али да је кључно питање откуд дјетету оружје, како дјеца могу да дођу до оружја.

"Жао ми је, друштво се мора препаковати и покушати да реагује на те ствари. Нема свеобухватних мјера које то могу да спријече, ако се тако нешто науми, али у сваком случају морамо бити далеко опрезнији сви. Имајући у виду да се интернационализовао тај приступ и да увијек има таквих појединаца разумљиво је да постоји страх, али вјерујем да ћемо предуприједити такве ствари", рекао је Додик.

Он је напоменуо да оваква дешавања, која су посљедица запостављања система васпитања, образовања и контроле у друштву, нису почела од Србије, већ се најчешће гледају у Америци.

"Милион је питања, али је основно откуд дјетету оружје. Како је то могуће?", рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је рекао да је ово опомена и да је одговорност државе, прије свега, али и школе, и родитеља.

"Димензија између образовања и васпитања је давно изгубљена. Васпитање је у породици, образовање у школама. Родитељи сада, како често чујемо, имају разне изговоре, заузети су, раде, па не могу да се посвете дјеци. Основна родитељска дужност је посветити се дјеци без обзира на послове, каријере и много чега другог", навео је Додик.

Он је додао да неуспјешно васпитање и неуспјешно одрастање дјеце представља дефинитивни неуспјех и да шта год човјек да постигне у животу, у каријери, ако дјеца остану у тој некој сивој зони, није успио ни у чему.

Предсједник Републике Српске рекао је да су у Српској већ донесене одређене мјере.

"У Републици Српској смо донијели неке мјере, имамо времена и до нове школске године да предузмемо још неке мјере, постоје и објективна средства да се то заврши, али васпитање као главна основа тог одрастања остаје кључно питање", истакао је Додик.

Помоћник директора и наставник енглеског језика у Основној школи "Лукавац Град" у Лукавцу Недим Османовић јутрос око 9.00 часова тешко је рањен хицем из поштоља у просторијама ове школе, а осумњичена особа је дијете које још нема 14 година.

Дијете је, након што је испалило више хитаца према наставнику и једним хицем га устријелило, задржано у Полицијској управи Лукавац.

Османовић, који је задобио прострелну рану врата, оперисан је и према посљедњим информацијама његово здравствено стање је стабилно, али је и даље животно угрожен, изјавио је помоћник директора за медицинске послове Универзитетског клиничког центра Тузла Игор Худић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана