Додик: Закон о клевети потребан јер се људи осјећају угрожено

ГС
Додик: Закон о клевети потребан јер се људи осјећају угрожено

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је закон о клевети у Српској потребан јер се људи осјећају угрожено и почињу да не вјерују држави која треба да обезбиједи стабилност, те нагласио да ће на јавној расправи о том законском рјешењу друштво рећи шта жели.

Додик је истакао да то није уперено само на новинаре и да нико није изузет.

- Појединци у новинарској професији своју слободу бране тако што мисле да могу све да кажу. То није никоме дозвољено. Слобода је ограничена слободом других и тек тада добијамо облик слободе које је потребан друштву. Европа каже да има такве законе, али их не користи. Ево, и ми ћемо их донијети, па их нећемо користити - рекао је Додик за Политику.

Коментаришући оцјену америчког секретара Ентонија Блинкена да је због односа према невладиним организацијама Додик “на Путиновом путу”, предсједник Српске је запитао шта је то Путинов пут и додао да он није врховни командант силе, ни војске, да нема оружане формације, атомску бомбу.

- Они имају право да нам бацају осиромашени уранијум, па нас цинично позивају да то заборавимо. Они разграђују земље по свијету, а Путин не смије да брине о својој безбједности - навео је Додик.

Он је напоменуо да Европа нема ресурсе, нафту, гас, ријетке метале, да је она заједница вриједности, а не материјалног потенцијала.

- Упоредите однос долара и евра прије пет година, а видите данас. Европа је пала, а ми смо ваљда мали и недостојни да о томе бринемо. Када штампањем новца спасавају своју економију, ми опет не смијемо да причамо, а нашу валуту су везали за евро, па смо и ми изгубили педесет одсто вриједности. Јесмо ли ми донијели неку одлуку о томе? Зашто би пратили ЕУ у томе - додао је Додик.

Додик је нагласио да је поносан на познанство с Путином и да једва чека да га поново види.

Предсједник Српске је оцијенио да Америка губи свијет и бори се за зоне утицаја.

- На нас су ставили шапу и рекли да смо њихова зона утицаја. Не желимо да будемо њихова зона утицаја јер то значи да ће Британија и Њемачка овдје спроводити антисрпске политике. Ниједан разлог нам нису дали да им вјерујемо. Бомбардовали су нас, Србији и Српској никад нису платили репарације. Дају нам кредите за обнову оног што су срушили - рекао је Додик.

Додик је додао да је дошло вријеме да се о томе прича и да је мађарски премијер Виктор Орбан потпуно у праву, да је свјетионик слободе у Европи, а да су све остало полтрони који једни другима аплаудирају на затвореним скуповима.

Говорећи о ЛГБТ заједници, Додик је рекао да ће и о томе бити приједлог закона, да није најавио да ће било ко трпјети због тог закона, већ се ограничио на промоцију тих вриједности – из образовног система ће бити избачени они који намећу ту идеологију.

- Ништа ми не сметају, свако има слободу да ради шта хоће. Људе никада нисам ни питао ни дефинисао у складу с њиховом сексуалном оријентацијом. Али зашто да ми неко на улици намеће те вриједности? Извињавам се ако некога вијеђам, то је мој став о томе. Овдје то не може - поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана