Додик: Захвалност Ердогану на ставу да БиХ сама треба рјешавати своја питања

ГС
Додик: Захвалност Ердогану на ставу да БиХ сама треба рјешавати своја питања

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је данас предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану на ставу да БиХ сама треба рјешавати унутрашња питања, без наметања са стране.

"Предсједника Ердогана доживљавам као великог лидера и државника. Сматрам да је то данас показао. Његов однос према нама у БиХ јесте са емоцијама и симпатијама, али и са прагматизмом који указује на то како треба рјешавати ствари овдје у БиХ - треба заједно да доносимо најбоља могућа рјешења без наметања са стране", рекао је Додик на конференцији на новинаре у Сарајеву.

Након састанка чланова Предсједништва са Ердоганом, Додик је истакао да је турски предсједник у БиХ дошао са пакетом помоћи без политичких условљавања.

"То је нешто што би могло да буде примјер и за многе друге, а поготово оне са Запада који овдје долазе помало бијесни да нам држе лекције како треба да организујемо наше друштво. Према правилу, иза тога и таквих поступака оставе нам неред који треба да сређујемо дуго година послије", истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је рекао да прагматичност турског предсједника помаже у БиХ и захвалио на томе.

"Подржавам приступ да БиХ треба да очува територијални интегритет и суверенитет у складу са Дејтонским споразумом. Уставна и дејтонска БиХ за нас Србе није проблем, неуставна и антидејтонска БиХ је за нас проблем и неприхватљива", нагласио је Додик и додао да Срби желе да се све одвија у оквиру Устава и разговором.

Он је подржао иницијативу о омогућавању држављанима БиХ и Турске да границу прелазе на основу личне карте, као и остала данас разматрана питања – развој индустријских зона и формирање заједничког тима који ће се бавити енергетиком, једном од најважнијих тема савременог свијета.

Додик је подсјетио да је, захваљујући помоћи Ердогана и Турске, БиХ прољетос добила одређене количине вјештачког ђубрива, што је помогло очување пољопривредне производње.

Према његовим ријечима, БиХ и Турска дијеле одређене вриједности када је у питању ЕУ, али је у БиХ значајно изгубљен ентузијазам у вези са ЕУ, за разлику од Турске која у том погледу има још прагматичне ставове.

Наш ентузијазам прије пар година и данас не може се измјерити. Губи се повјерење у ЕУ и њену способност да управља процесима и то морамо имати на уму", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је Турска важна чланица НАТО-а и један од највећих његових финансијера.

"Ми разумијемо њихове унутрашње разлоге који су довели до тога да Турска буде чланица НАТО-а. Једнако тако у БиХ, без обзира на разне приказе, а понекад и спекулације, не постоји консензус о чланству", подсјетио је Додик и захвалио Ердогану на добијеним појашњењима у вези са овим питањем.

Он је истакао да је Ердоган један од најзначајнијих лидера овог дијела свијета, посебно у времену када Европа нема препознатљиве лидере, због чега сви морају помало бити забринути.

"Знамо да без јаких лидера нема ни рјешења и у том погледу желим предсједнику Ерогану све најбоље, прије свега здравље и наравно успјешан посао у руковођењу сложене не само унутрашње ситуације у Турској него, рекао бих, регионалне и глобалне", рекао је Додик

Он је оцијенио да Предсједништво никада није имало толики степен сагласности као када је у питању турски предсједник.

"Када неко долази са Запада, у најмању руку нас тројица смо посвађани, а некада и тај четврти који долази. Овдје имамо једну добру и пријатељску атмосферу и она је несумњиво резултат онога што показује и доказује сам предсједник Ердоган. Сматрам да је важно да то кажем и да моји људи, они који мене подржавају и мој народ, знају да је предсједник Ердоган пријатељ свих нас овдје, па и српског народа", закључио је Додик.  

Шмита прогласити персоном нон грата и истјерати га из земље

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Кристијана Шмита треба прогласити персоном нон грата и у року од 24 часа истјерати из БиХ.
Додик је, одговарајући на новинарско питање које се односило на евентуално Шмитово наметање измјена Изборног закона, рекао да је он против икаквог наметања рјешења.

"Против сам наметања, али нисам овако селективно као Шефик Џаферовић, када му одговара онда не би, а када је другима штета, онда би", поручио је Додик на конференцији за новинаре након састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Он је истакао да је све што су наметнули високи представници антиуставно и треба договором бити стављено у уставну форму.

"Позивам Бошњаке и њихове политичке представнике да то ураде. Не може се очекивати да се не уважи уставна позиција конститутивног хрватског народа", рекао је Додик.

Он је поновио да је Шмит "лажан".

"Прекршене су двије одредбе Анекса 10 Дејтонског мировног споразума. Он не може овдје ништа да ради. Позивам своје колеге да то посматрамо на прагматичан начин. Ако прихватимо да нем неко ушета овдје и да се представи да је високи представник само зато што припада једној великој европској нацији, држави, можемо очекивати да ће нам се то десити и сљедеће године", поручио је Додик.

Он је навео да је примарно да политички представници Бошњака и Хрвата ријеше питање избора у Федерацији БиХ /ФБиХ/, а Срби договоре на том нивоу неће оспоравати.

"Не слажем се с тим да се иједна одлука намеће", нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је он за то да буде одржан трилатерални састанак земаља.

"На једном дијелу Србија, Турска и БиХ, а на другом Хрватска, Турска и БиХ и то је незамјењиво. Сви смо свјесни тога да без политичких договора представника народа у БиХ нема ни институционалних одлука. Позивам да рјешавамо та питања. Истјерати Шмита што прије", закључио је Додик.

Ускоро путовања грађана само са личним картама

Грађани БиХ и Турске ускоро би могли прелазити границе ових земаља само са личном картом, сагласили су се данас у Сарајеву чланови Предсједништва БиХ и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

"Остаје још процедура коју треба да проведе Савјет министара БиХ", рекао је новинарима након састанка предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

Џаферовић је навео да је на састанку разговарано и о слободној трговини, те додао да је Турска дала БиХ најповољније услове када је у питању слободна трговина што треба искористити.

Он је истакао да је робна размјена двије земље од 850 до 900 милиона долара, али и да може бити и много већа, нагласивши да је БиХ себи дала за циљ да то ове године буде милијарда и да се нада да ће то бити реализовано.

Џаферовић је навео да је на састанку констатовано да Турска има страбилизујућу улогу у региону.

"И када смо ми у БиХ у питању, Турска и Ердоган воде уравнотежену политику и имају добре односе са свима нама у БиХ без обзира ком народу припадамо и из ког дијела БиХ долазимо", нагласио је Џаферовић и додао да је то важно за стабилност БиХ.

Он је рекао да ће овај мандат сазива Предсједништва БиХ и релација са Турском бити упамћен по много ствари. "То је ауто-пут Београд-Сарајево и међународни споразуми које су БиХ и Турска усвојили", навео је Џаферовић и додао да ће се то наставити реализовати.

Џаферовић је напоменуо да је Турска опредијељена за реформски пут БиХ, да даје подршку мандату Алтеа.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је да БиХ у Ердогану и турској Влади има искреног пријатеља и да се нада да ће сарадња бити настављена истим темпом и интензитетом.

Комшић је на конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка чланова Предсједништва БиХ са турским предсједником рекао да се сваки пут када се сретну роди нека нова идеја за пројекат која доприноси развоју билатералних односа.

"Сигуран сам да ће та сарадња да буде настављена истим темпом и интензитетом и у истом правцу како смо имали и до сада", рекао је Комшић и додао да треба потенцирати и стабилизујућу улогу коју полтика Ердогана има у БиХ, па и цијелом региону.

У оквиру званичне посјете БиХ предсјеника Турске Реџеп Тајип Ердогана, коју је данас започео, у току дана је предвиђен и састанак са члановима колегијума Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са делегацијом Турске.

Вечерас ће бити организован и пословни форум БиХ-Турска чији је циљ унапређење сарадње двије земље у погледу спољнотрговинске размјене и заједничких улагања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана