Додик: Заговарамо европски пут, али без уплитања Шмита

Срна
Foto: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да поитичка партија коју он представља заговара европски пут БиХ, али без било какавог уплитања Кристијана Шмита.

"Европски пут подразумијева да ништа нема да намеће овај лажни високи представник који се овдје шепури по БиХ", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Додик је поручио да, уколико Шмит ишта учини, договори са састанака не важе и у том случају нема европског пута за БиХ.

"Ако могу да иду с његовим одлукама или само својим, онда нека иду. Ми у томе нећемо учествовати, шта год то било", поручио је Додик.

Он је рекао да је убијеђен да се може доћи до усаглашеног текста закона о сукобу интереса на нивоу институција БиХ.

Ријешити питање избора судија

Додик је рекао да треба донијети закон да се судије у Уставном суду БиХ бирају тако што би се потврдила уставна одредба да Република Српска бира два, Федерација БиХ четири, а три Парламентара скупштина БиХ, те да ће то бити и приједлог.

"Када смо причали прошли пут, речено је да свако може да има свој приједлог. Можда ћемо ми редложити неког Руса, а можда ће бошњачка страна предложити Американца и ако Парламентарна скупштина донесе одлуку да то тако иде, то ће тако и бити", рекао је Додик.

Он је рекао да се залаже да све буде у служби грађана, па тако и овај закон.

"Ми смо тај закон већ предложили и доставили нашим партнерима. Да се онако, како се бирају и чланови Централне изборне комисије, спроведе процедура и за ову тројицу", рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је појаснио да то подразумијева да се формира ад хок парламентарна комисија која ће спровести процедуру за утврђивање приједлога који ће доћи на Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Мислим да је то нешто на шта ми из Републике Српске дуго година нисмо били спремни, али мислим да сада можемо. Ако не буде сагласности, мислим да ћемо имати проблема", поручио је Додик.

Он није хтио да коментарише пријетње које се могу чути посљедњих дана, рекавши да постоје органи и на ентитетским и на заједничком нивоу који треба да се баве тим питањима.

Велика побједа када престану мијешања

Додик је додао да ће велика побједа за све у БиХ, и представнике Срба и Хрвата и Бошњака, бити када се отклоне од оних који се мијешају у унутрашње ствари.

"Нисмо ми оптерећени као што је /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи, који покушава све да 'развали'", рекао је Додик.

Он је истакао да је да извршни директор за Европу у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст рекла да се слаже са свим оним што усагласе лидери, а онда Марфи у интервјуу каже "то не долази у обзир".

Додик је након састанка представника странака које чине власт на нивоу БиХ рекао на конференцији за новинаре да су имали квалитетан разговор који може дати резултате.

"Овдје сам искључиво да се покаже да ми можемо да урадимо оно што Европа мисли да треба и ми ћемо то урадити. На Европи је да покаже своје лице и каже тачан датум, а ми ћемо наставити да се припремамо за то", поручио је Додик.

Он је нагласио да онда има смисла и то што ће ићи у Русију и у Бјелорусију, а касније и у Анталију, гдје се почетком марта одржава економски форум на који је позван, као и представници из ФБиХ и Предсједништво БиХ.

"Учествоваћу да видим како ови велики мисле да ријеше овај неред у свијету", рекао је он.

Додик је подсјетио да ће Савјет ЕУ, који ће одлучивати о статусу БиХ, засиједати 21. марта.

"Има сасвим довољно времена, али је потребно да идемо раније и почетком марта оставимо кредибилним институцијама у Бриселу договор, како би они могли обезбиједити прије Савјета 21. марта атмосферу и оно што је потребно", истакао је Додик.

Прочитајте и:

Сви сагласни да Бошњаци не могу Хрватима бирати члана Предсједништва

Никшић саопштио шта је договорено на састанку

Човић: Преостале законе усагласити у наредних седам дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана