Додик: Задирање у имовину изазваће одвајање Српске из БиХ

Срна
Додик: Задирање у имовину изазваће одвајање Српске из БиХ

БАНЈАЛУКА - Република Српска ће се одвојити од БиХ уколико одређени страни фактор, попут непостојећег високог представника, донесе било какву законску или другу одлуку која се односи на њену имовину, поручио је данас предсједник Српске Милорад Додик.

”Оног тренутка када било шта у смислу закона донесе непостојећи високи представник на нивоу БиХ и одлучи да нешто распарча, истог тренутка је донио одлуку о одвајању Српске из БиХ, па нек причају шта хоће о сецесији. Питање имовине јесте црвена линија и о томе нема разговора”, рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка владајуће коалиције.

Додик је категоричан да имовину Српске неће добити, те да ће се у наредном периоду у смислу књижења своје имовине понашати у складу са законом који ће бити примјењиван.

Он је прецизирао ће у случају атака или задирања у питање имовине Републике парламент Српске на сједници донијети одлуку о издвајању Српске из БиХ, јер је имовина ријешена Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

Додик је подсјетио да Устав БиХ говори да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да само оно што је изричито дато БиХ припада њој, а све остало ентитетима.

“Нигдје не пише и не да се ни наслутити да имовина припада БиХ. Неки покушавају да отму нашу имовину па уводе Уставни суд БиХ који од 2011. године уводи тај проблем и покушава да имовину отме Српској тако што каже да је то надлежност парламента БиХ иако то нигђе не пише. Тај суд није тај који може да то пропише. Имовину неће добити”, истакао је Додик.

Он је навео да се то односи и на најновије ставове ОХР-а да ће наводно са посебном пажњом пратити пренос власништва над имовином на Путником брду на подручју града Добој.

Према његовим ријечима, ОХР, па и Американци су на овим просторима нанијели превише зла јер су девастирали Дејтон с циљем деградације Српске, али је поручио да се странци овдје неће питати када је ријеч о имовини.

Када је ријеч о војној имовини, Додик је рекао да је Српска раније била спремна да прихвати причу о некој (не)перспективној имовини, али да сада сматра да то све припада њој и да то не може предмет никаквих разговора.

У просторијама Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци данас је одржан састанак лидера и представника партија владајуће коалиције у Српској – СНСД-а, Социјалистичке партије, Уједињене Српске, ДЕМОС-а, НПС-а и НДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана