Додик за "Ла стампу": Срби су традиционалан народ који је против нових вриједности ЕУ

Срна
Додик за "Ла стампу": Срби су традиционалан народ који је против нових вриједности ЕУ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервју за италијански лист "Ла стампа" да је српски народ дио традиционалне Европе и да жели Европску унију, која се много промијенила посљедњих година, засновану на економским односима и друштвене односе засноване на традицији.

"Неке нове политике (у ЕУ) су имале предност над питањима од суштинског значаја за грађане. Питања која се односе на миграције, родни идентитет и идеологије, превласт ЛГБТ политике, све то утиче на промишљање вриједности ове нове ЕУ. То није дио наше традиције, идентитета, културе и ми се чврсто противимо таквим доминантним наративима и пројектима", нагласио је Додик.

Додик је рекао да су Срби дио традиционалне Европе и да не постоји модеран приступ који може да промијени српску религију и филозофију живота.

"Орбан и Мађарска подржавају такву политику и то нас уједињује. Мађарска жели да се земље западног Балкана економски развијају, буду независне и минимизирају утицај других западних сила. Они воде нову суверенистичку политику и то је оквир у којем Република Српска може да се креће. Не значи да је овај пут условљен прекидом сарадње са Русијом. Мислим да ова нова врста политике може гарантовати мир", рекао је Додик.

Он је указао на то да Срби са Косова и Метохије живе у много тежој ситуацији од Срба у БиХ јер немају немају основна права и прогањају их.

"Србија чини све да их заштити, али пошто међународна заједница не чини готово ништа, ситуација је веома сложена. Ми, народ, створили смо Републику Српску 1992. године и она је гарант живота српског народа са ове стране Дрине", рекао је Додик.

Додик је рекао да је за људе у Републици Српској јака и богата Србија предуслов општег мира за цијели Балкан, а предсједник Александар Вучић је лидер који Србију чини јачом и моћнијом.

"Србија се кроз своју, као и историју Балкана суочавала са разним изазовима и притисцима. Немогуће је наћи историјски период који није био обиљежен борбом за заштиту идентитета и постојања српског народа, а крајем 20. вијека поново је доживјела трагедије и погроме. Данас гради своју будућност", рекао је Додик.

Додик је рекао да је позвао све оне који имају право гласа из Републике Српске да подрже листу коју предводи Вучић и Српску напредну странку, јер је за људе у Српској важан континуитет и наставак започетих процеса.

Одговарајући на питање о утицају Москве у српском друштву, Додик је рекао да Србија испуњава обавезе у оквиру приступања ЕУ, као и Република Српска која испуњава дио обавеза које су у њеној надлежности.

Он је истакао да Русија и предсједник Владимир Путин показују разумијевање за ситуацију у Србији, Републици Српској и на цијелом Балкану, наводећи да не постоји руска подршка негативним политикама, већ само политикама које одражавају независно доношење одлука самих земаља.

"Као што знате, руска политика је за то да земље попут Србије и БиХ самостално доносе одлуке без утицаја амбасадора или других западних политичара. Србија се налази у веома сложеној ситуацији у односима са самопроглашеним Косовом. Настоји да заштити српски народ, као и српске манастире и светиње које руше без адекватне реакције Запада. Већина Италијана мислим да то разумије. Чак ни ви никада не бисте дозволили другима да избришу вашу традицију. С друге стране, Русија подржава територијални интегритет Србије и на томе се заснива њена политика", рекао је Додик.

Додик рекао да је Русија велика и моћна земља и да жали што су опште околности довеле до патње људи у том дијелу свијета, те да вјерује да Руси и Украјинци такође не желе да се патње наставе.

Он је истакао да "друге силе желе да се сукоб у Украјини настави", те подсјетио да и деведесетих година током ратова у бившој Југославији окончање сукоба није било приоритет за многе у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана