Додик: Вучић је подигао Србију, разговараћемо и о Шмиту

Г.С.
Додик: Вучић је подигао Србију, разговараћемо и о Шмиту

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да је његова обавеза да гради најбоље односе са Србијом и њеним руководством.

- Моје је да признам легитимитет власти у Србији и могу да посвједочим да је ово период најинтензивније изградње. Могу да посвједочим и не кријем да је Вучић подигао Србију и политички и еконоски, инфраструктурно поготоов. Помаже Републику Српску, али и Српска исто помаже Србији у капацитету који има. Ми смо десет пута мањи у потенцијалу од Србије, али ми јесмо и можемо да будемо добар партнер - истакао је Додик у интервјуу за РТРС.

Он је рекао да је Србија у веома деликатној и тешкој ситуацији у погледу Косова и Метохије, али да је данас далеко снажнија него што је то била прије 15 година.

- Само снажна Србија омогућава и нама ту позицију - поручио је предсједник Српске.

Додик је подсјетио да ће на иницијативу Републике Српске 4. августа у Бањалуци бити одржана сједница влада Српске и Србије и да ће исти дан у Приједору бити обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане у акцији "Олуја", што потврђује пуно пуно уважавање и партнерство.

- Вучић 3. августа долази са делегацијом, имаћемо састанке на којима ћемо разговарати о најважнијим питањима у оквиру споразума о специјалним и паралелним везама - истакао је он.

Додик је додао да ће бити разговарано и о Кристијану Шмиту, односно, како је рекао, о изједначавању оцјене о Шмиту који није високи представник.

Он је истакао да БиХ мора да функционише као заједница два ентитета и три конститутивна народа која морају бити једнако представљена, те да је Република Српска у најбољем статусно-политичком тренутку.

Додик је рекао да су на састанку са хрватским предсједником Зоран Милановићем, који је одржан јуче на Хвару, потврђене ове позиције, подсјетивши да се након тога сусрео са Вучићем.

Он је навео да изјаве да је Република Српска изолована, немају упориште и да то није тачно.

- Доказао сам да није. То доказује и недавна посјета мађарског премијера Виктора Орбана и састанци с њим. То доказују и моји јучерашњи састанци са Милановићем и предсједником Србије - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је истакао и да Српска никада није имала боље економске показатеље.

- Инфлација дјелује, али се боримо. Слушали смо приче како ће Република Српска пропасти у марту, јуну... сада неки кажу сигурно у марту сљедеће године. Нећемо пропасти ни у марту, Република Српска не пропада - поручио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана