Додик: Вратити његовање радне дисциплине и култа рада

Срна
Додик: Вратити његовање радне дисциплине и култа рада

ЈАХОРИНА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на “Јахорина економском форуму” да „друштво треба да врати његовање радне дисциплине и култа рада“.

Додик је током панела “Дугорочни правци развоја – западни Балкан” нагласио да је ситуација када је ријеч о дефициту радне снаге слична као и у Србији, напоменувши да су издате радне дозволе за 2.500 страних радника.

Предсједник Републике Српске указао да је у БиХ видљиво енормно мијешање страног фактора у управљању локалним процесима, јавним пословима, па чак и процесима доношења одређених закона.

-Нисам од оних који су спремни да причају о неким теоријама завјера. Мислим да постаје завјера, а не теорија завјера - рекао је Додик.

Истакао је да је неко на Западу добро израчунао да му је управо овај ресурс који добија са Балкана најбољи и најјефтинији што се тиче радне снаге, подсјетивши да Њемачкој, упркос доласку људи са Средњег истока и Украјине, и даље фали два милиона радника.

Предсједник Српске сматра да дугорочно постоји концепт дестабилизације, како би се млади људи стимулисали да лако донесу одлуку о одласку на Запад.

Додик је поручио да Република Српска, као и цијели свијет, мора да има привреду развијену на дигитализацији, модернизацији и вјештачкој интелигенцији, због чета се далеко више знања у посвећености мора уложити у то питање.

Предсједник Српске је рекао и да су на једном локалитету у Републици Српској нађене значајне количине руде која служи за производњу литијума, те да је доказано да има и магнезијума, истакавши да се залаже за експлоатацију тих рудних богатстава под условом да се гарантује еколошки чиста производња.

-Да не будемо само мјесто које би извозило руду, него да буде мјесто у којем се врши одређена врста прераде и дораде. Велика је шанса јер је познато да су Кина и Мађарска направили уговор о производњи, највеће фабрике аутомобила, електричних аутомобила - рекао је Додик, подсјетивши на недавну посјету кинеског предсједника Си Ђипинга Мађарској.

Додик је рекао да је неопходно задржати младе људе, напомињући да, осим тренда одласка, треба поменути и оне људе који се враћају.

 

Он је подсјетио да су у Републици Српској креирани стимуланси за инвеститоре, те да страни, али и домаћи имају исте услове.

Као добар примјер је навео да је инвеститорима из западне Европе који су дислоцирали производње на подручје Српске речено да ће им бити дати стимуланси уколико се врате људи са ових простора који желе да се врате.

-Од 1.300 људи који су запослени у тој компанији која већ ради, већ је 200 таквих породица враћено из западне Европе да ради у тој фабрици. Осјећају сигурност. Имају сигурне плате. И то је модел по којем ћемо дјеловати даље - рекао је Додик.

Додик је поменуо и новог инвеститора у Дервенти који треба да запосли око 1.000 радника, те словеначко предузеће које је отворило погоне на подручју општине Лакташи у које се ватило око 50 људи.

-Ми смо рекли да ћемо дати стимуланс за сваку врсту те активности у којој ће они створити услове да се људи из иностранства врате - додао је Додик током централног панела “Јахорина економског форума”.

На Јахорини је данас почео седми “Јахорина економски форум” који ће у наредна два дана окупити више од 600 учесника, а на 16 планираних панела говориће око 100 говорника о свим темама које треба да детерминишу Балкан и дугорочне планове развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана