Додик: Враћање оптужнице показује колико је на брзину "склепана"

Срна, ГС
Додик: Враћање оптужнице показује колико је на брзину "склепана"

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да то што је Суд БиХ вратио Тужилаштву оптужницу против њега и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милош Лукића показатељ колико је та оптужница била несређена и на брзину "склепана".

Додик је рекао да чак ни судија Суда БиХ није могао да пређе преко тога што није ваљало у оптужници.

-Је ли то био довољан разлог једном неодговорном тужиоцу који је на тај начин ужурбано, неодговорно, предочио или подигао оптужни захтјев против Милорада Додика и (в. д. директора Службеног гласника Српске Милоша) Лукића, јел' то није довољно да неко каже – чекај, стани, имаш ли ти икакве одговорности овдје? Који си ти ђаво овдје да ти можеш све то да радиш - рекао је Додик на конференцији у Бањалуци, одговарајући на питање шта очекује од кривичне пријаве коју је подигао против тужиоца Недима Ћосића.

Тврди да је већина тужиоца Тужилаштва БиХ одбила да ради на оптужници против њега.

-Све говори да је то снажно паковање. Немојте се изненадити да сутра Суд пребаци то на Бањалуку да Бањалука одлучује као у неком претходном случају, па да каже – Додик је то намјестио, па ево извукао се из тога. Ево, нећу да се извучем, хајде ви пресудите ако мислите да има (елемената за то) - навео је Додик.

Он је рекао да представници Америке у БиХ имају лоше намјере према Републици Српској и годинама уназад желе да "угуше" Републику Српску.

Додик је рекао да ће амбасадор Америке у БиХ Мајкл Марфи брзо отићи са те функције.

-Видјећете да ћу остати и даље предсједник Републике, а он неће бити амбасадор. То ће се брзо десити. Он је један обични зао тип који овдје покушава да спроведе своју фрустрацију - рекао је Додик и истакао да је „прошло вријеме надмених типова који мисле да читав један народ треба да клекне и пузи“.

Тврди да да „управо Марфи окупља судије и тужиоце у БиХ и да је он тај који је подржао Кристијана Шмита у наметању закона о кажњавању непоштовања одлука високог представника“.

-Иза тога стоји Марфи. Као што сте могли да видите - ниједна од озбиљних канцеларија ЕУ није реаговала на то питање. Оно што сада знамо јесте да је то урадио Марфи, британски амбасадор и Шмит, уз асистенцију неких муслимана у Сарајеву. Сви остали су изненађени. Чак су изненађени и у Америци - рекао је Додик.

Додик је рекао да је у покушају "пеглања ствари" Суд БиХ вратио оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против њега и да се од тога прави спектакл.

-Наравно да ће поново вратити у Суд, па ће Суд опет то мрцварити. А тај исти Суд, ни он није легалан, ни он није тај који има уставно упориште у свему томе. И тај Суд је наметнуо високи представник да би управо бранио лик и дјело и недјело тог високог представника, без обзира ко је он - рекао је Додик.

Он је нагласио да се друштво читаве БиХ, уколико жели да буде друштво и државна заједница, мора побунити против тога.

-Ако неће, ми ћемо се борити против тога. Рекао сам, не у смислу да бих некоме пријетио, свака врста приче и кретања у том погледу ће битно смањивати значај и улогу саме БиХ, а ја знам шта то значи, а остали ће то видјети - рекао је Додик.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића „због непоштовања одлука високог представника“, али ју је Суд БиХ вратио на уређење и допуну јер, како је наведено, три тужиоца уопште нису детаљно описала које кривично дјело су починили Додик и директор "Службеног гласника Српске".

Суд БиХ вратио је на дораду Тужилаштву БиХ оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића на допуну и дораду јер је пуна мањкавости, у смислу члана одредбе закона 227.став 1 ц) Закона о кривичном поступку БиХ.

У образложењу се наводи, између осталог, да Тужилаштво БиХ треба да да основу "достављених доказа- резултата истраге, за коју од алтернативно постављених радњи извршења теретите првоосумњиченог (Додика) те да та исту јасно опишете у чињеничном опису“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана