Додик: Српска ће повући судију из Уставног суда

Срна
Додик: Српска ће повући судију из Уставног суда

БЕОГРАД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Српска повући српског судију из Уставног суда БиХ, који је оскрнавио Устав и постао антиуставни.

“Сутра би требало да се одржи /посебна сједница/ Скупштина и да се повуче судија којег бира Народна скупштина јер је тај Уставни суд прибавио себи све што није”, рекао је Додик вечерас за РТС.

Додик је навео да је Уставни суд требало да штити Устав БиХ, а не да га деградира, те напоменуо да је некада високи представник радио на јачању БиХ као државе, а да је то сада преузео и чини Уставни суд БиХ, гдје се три странца и два Бошњака договарају како ће да гласају.

Према његовим ријечима, од та два Бошњака, један је ратни предсједник СДА, јер је Алија Изетбеговић био предсједник Предсједништва, а други је са функције потпредсједника СДА дошао за судију.

“Ви очекујете да ће они бити благонаклони, бити правници, а не политичари? Наравно да ће бити политичари”, рекоа је Додик.

Додик је нагласио да је имовина сада кључно шитање и да Српска неће ићи у парламент БиХ да се о томе одлучује.

Говорећи о консензусу у Републици Српској о овим и питањима имовине, Додик је рекао да се опозиционе партије у Српској јавно изјашњавају да желе да заштите имовину, али из неког свог разлога не желе да буду заједно дио тима око коалиције у власти.

Он је навео да не постоји парламент БиХ, него Парламентарна скупштина. “Сада видимо да је то аждаја која је зинула и не може да затвори уста. Неће се смирити док не прогутају Републику Српску, а неће је прогутати. Српска ће бити самостална држава и у миру ће то остварити, ми немамо ратни план. Наши планови су мирнодопски”, рекао је Додик.

Он је указао на бесмисленост да ће то неко спријечити оружјем. “Како ће спријечти један парламент да донесе одлуку и каже – данас проглашавамо Републику Српску самосталаном државом?”, упитао је Додик и додао да Српска у томе Српска има понешто савезника.

Он је рекао да по Дејтону оружане снаге једног ентитета не смију прећи у други ни под каквим околностима.

На питање докле ће да иде у враћању на изворни Дејтон, Додик је рекао да је проблем што муслимани нису задовољни ни са тим, ни са овим што сада имају, а сада би све, да нема Републике Српске, он да иде у затвор до краја живота.

Говорећи о уздржаном ставу БиХ на гласању о покретању процедуре у Савјету Европе за пријем самопроглашеног Косова у ту организацију, Додик је рекао да то говори о томе да БиХ као земља нема никаквог смисла, подсјетивши да није признала Косово као самосталну државу.

“Ми /у Српској/ немамо никакве односе са централном влашћу у Приштини, рекли смо да пратимо Србију у том погледу, поштујемо њен територијални интегритет и ми ћемо се односити исто онако како се руководство Србије буде односило према тим питањима”, рекао је Додик.

Додик: Волим да су Срби окупљени око Србије, не вјерујем у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да воли да Срби буду окупљени око Србије, а да не вјерује у БиХ.

"Желио бих једног дана да се српски народ на овим просторима уједни, зашто не би било легитимно да тако размишљам? Зашто би било легитимно да размишљам као /Денис/ Бећировић или /Жељко/ Комшић?", рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да воли велику и јаку Србију, а да БиХ никада није имала шансу да успије, да је то експеримент који су направили странци.

Додик је појаснио да БиХ ни из логичких ни историјских разлога није имала перспективу онда када је стварана у Дејтону.

"Једини рационалан разлог је био да се подијели", додао је Додик, напоменувши да је тим споразумом заустављен рат, као и да је направљен нови уставни поредак.

Он је навео да страни амбасадори све вријеме гурају потпуну децентрализацију БиХ, не уважавајући статус који је утврђен Дејтонским споразумом и Уставом, већ разграђују тај статус да би Српска постала празна љуштура.

Додик је навео да муслимани не би потписали споразум у Дејтону да им није обећано да ће се кроз имплементацију тог споразума учинити све да се разгради Српска и догради БиХ.

"Ми не живимо у БиХ као држави, за нас је то наметнута љуштура", рекао је Додик

Када је ријеч о имовини Српске, Додик је рекао да постоји јединство у приступу свих политичких фактора у Српској.

Осврнувши се на недавни боравак хрватског предсједника Зорана Милановића у Српској, Додик је рекао да је проблем настао када је дошао у Дервенту да уручи одликовања припадницима ХВО, а да принцпијелно нема ништа против да Милановић дође у Српску.

За Меморијални центра у Доњој Градини, који заједно граде Српска и Србија, Додик је рекао да идејни пројекат треба промовисати у току ову године.

Према његовим ријечима, у недјељу, 23. априла, када је обиљежавано дан сјећања на пробој логораша из усташког логора Јасеновац, у Доњу Градину је дошао највећи број људи икада, од 25.000 до 30.000, међу њима је било пуно дјеце, ђака.

За тениски турнир "Српска опен" у Бањалуци, који је завршен у недјељу, Додик је рекао да је то био важан догађај, да је Бањалука показала да поштује и воли тенис, а да у Сарајеву овај турнир нису могли да изговоре "Српска опен".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана