Додик: Важно да Српска на ЕУ путу не жртвује идентитет

Срна
Додик: Важно да Српска на ЕУ путу не жртвује идентитет

БЕЧ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је важно да Српска на путу ка ЕУ не жртвује свој идентитет и традицију.

Додик је рекао да се његов став није промијенио већ годинама и да нема ништа против тога да БиХ постане чланица ЕУ, а једина промјена у односу на прије десет година је смањени ентузијазам према овом питању.

-Сматрам да за то нисмо искључиво ми криви, колико је Европа, која нам шаље контрадикторне поруке о условима приступања. Европа тренутно нема јединствену водећу снагу која би водила развој ЕУ, што утиче на нашу мотивацију за придруживање. Међутим, ЕУ остаје природно окружење за земље европског континента - нагласио је Додик за аустријски часопис “Космо”.

Ако европски пут омогућава очување српске културе, независности и традиције, каже Додик, вриједи га слиједити.

-Ипак, ЕУ показује недосљедности, посебно када се ради о владавини права и интервенцијама које подржавају стране силе, што доводи до перцепције Републике Српске као реметилачког фактора. Европа се такође и бори са унутрашњим проблемима што оставља континент под утицајем САД. Предсједништво Џозефа Бајдена, суочено с властитим изазовима, рефлектује ову ситуацију гдје Европа индиректно остаје под водством лидера који можда нису дорасли задатку. Одлучни смо да не изгубимо Републику Српску и да се, ако буде потребно, одупремо наметнутим условима на европском путу . рекао је Додик.

Додик је рекао да је БиХ пројекат Америке која је након рата створила увјерење да су Срби одговорни за сукоб и да заслужују сваку врсту казне.

-Њима је БиХ земља у којој ће бити на муслиманској страни, а уједно и карта за коју се држе како би се представили да су добри са муслиманима. Можете да погледате шта су радили муслиманима на другим мјестима. БиХ нема глобално значајне ресурсе који би њима могли бити од интереса. Међутим, у ових тридесет година, створили су систем у којем су све институционалне и друге команде у држави подређене њиховим интересима, покушавајући континуирано да управљају и намећу рјешења, са варирајућим степеном успјеха. Сада су наишли на препреку која се тешко прелази. Они су искључиво фокусирани на остваривање профита и лобирање. Немам друго објашњење за њихове циљеве - рекао је Додик.

 

Додик вјерује да ће, убрзањем глобалних процеса, америчка позиција на Балкану ослабити или се промијенити.

Одговарајући на питање да ли ће долазак Доналда Трампа на власт у САД промијенити начин вођења политике ка Српској, он је истакао да се у глобалном контексту очекује стварање нове равнотеже у међународним односима која би била отворенија.

-Република Српска налази се у изазовној геостратешкој ситуацији, смјештена у срцу Европе, окружена чланицама НАТО-а и ЕУ. Ова позиција захтијева развијање отворене комуникације с околином ради развоја и искориштавања нових прилика. Иако промјене у америчкој администрацији, попут оне под Трампом, могу наговијестити одређене промјене, искуство указује на то да промјене на врху САД не значе аутоматски и промјену политике према кључним питањима као што су Косово и Метохоја и Република Српска - рекао је Додик.

Истакао je да је за Српску, у тренутку глобалне нестабилности, кључно да се бави својим унутрашњим изазовима, посебно у контексту односа унутар БиХ, те да остаје приоритет инсистирање на повратку уставним принципима и одбацивање наметнутих структура, попут стране администрације и судства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана