Додик увјерен: Америка ће се одрећи званичника који су направили хаос у БиХ

Срна
Додик увјерен: Америка ће се одрећи званичника који су направили хаос у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик нагласио је да је Република Српска за европски пут, за сарадњу са свима, као и са САД, те чека тренутак када ће се та земља одрећи званичника који су направили хаос у БиХ, оцјењујући да ће тај дан ускоро доћи.

Додик је нагласио да су представници свих партија које су у власти јуче показали да су озбиљни и да желе рјешења и договор, те оцијенио да је састанак био коректан и обећава да БиХ може да очекује ускоро отварање преговора с ЕУ.

"Република Српска и Федерација направиле су огроман напредак по питању спровођења потребних реформи и добро је чути да су ти наши напори препознати у ЕУ, али оно што је опасно су лажна обећања. Уморили смо се од слушања прича о томе како смо тако близу, а тако далеко", навео је Додик на платформи "Икс".

Додик је напоменуо да у БиХ очекују отворен и искрен приступ и тачан датум, будући да су ових дана и представници из ЕУ јасно поручили да подржавају договор домаћих лидера што је њихов став дуже вријеме, док истовремено из америчке Амбасаде свакодневно стижу пријетње и поруке које су у супротности с оним порукама из ЕУ.

Шмитово наметање закочиће европски пут БиХ

"Није случајно да је управо пред одржавање јучерашњег састанка представника странака амерички амбасадор Мајкл Марфи својим иступом настојао да обесмисли и поништи изјаву извршног директора за Европу у Европској служби за спољне послове Ангелине Ајхорст, која је јасно поручила да се у Европи залажу за домаћа рјешења и договор", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је, осокољен помоћником америчког државног секретара за европске и евроазијске послове Џејмсом О`Брајеном и његовом принудном подршком, непожељни амбасадор САД у БиХ, који је својим криминалним активностима и недипломатским понашањем нарушио поново обновљене односе између народа, наставио да пријети и издаје наредбе гдје би требало да буде сједиште апелационог суда.

"Јасно је да је О`Брајен био приморан да дође овдје и пегла неред који је направио Марфи. Замислите како би изгледало да једна земља призна да је послала тоталног неспособњаковића, који је при томе и криминалац и умијешан у тешку корупцију у земљи у коју је послат", навео је Додик.

Додик је указао да, како је рекао, јавно и бесрамно, Марфи тврди и да су прошле године били "јако повезани и радили с правосудним институцијама, судијама, тужиоцима, агенцијама за спровођење закона" да би побољшали њихове "капацитете" и још додаје да се раде ствари "које се не виде", које јавност не види, али су за њих важне.

"Које су то ствари и чиме се плаћеничка администрација Марфија у Сарајеву бавила, свима је познато. Успјели су да нађу подобне судије које ће да суде у једном од најскандалознијих монтираних процеса у историји", рекао је Додик.

Предсједник Српске указао је да су упрегли све ресурсе и све капацитете да би понизили институцију предсједника.

"То су те ствари које јавност зна. Сви то знају, а Марфи, који је добро подмазан да ради то што ради и шурује с муслиманима, крије као змија ноге. Тај скандал морао је да пегла и О`Брајен у Сарајеву још срамнијим изјавама", рекао је Додик.

Додик је оцијенио да су се нашли у живом блату из кога се не може изаћи и сада сви трпе због тога, а народи у БиХ највише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана