Додик: Уставни суд да укине најновију одлуку до петка у 12 часова

ГС
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА - Уставни суд треба до петка у 12 часова да укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

"Тражимо да до петка у 12.00 часова поништи своју одлуку и врати је на одлуку од прије. Тражимо да донесе одлуку да неће одлучивати по било којем питању или било којој процедури све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ", рекао је Додик након састанка са представницима институција Српске и лидерима партија.

Уколико то не буде до петка у 12.00 часова, Додик је рекао да су учесници данашњег састанка договорили да ће предсједник затражити савјетодавно мишљење Уставног суда Српске о насталој ситуацији и положају Српске и својим савјетодавним правним мишљењем препоручити правно понашање.

Предсједник Републике Српске рекао је да се Уставни суд БиХ у складу са својим најновијим одлукама понаша антисрпски, антиуставно и антидејтонски.

"То је доказ да је тај суд дио подмуклог плана урушавања Српске и тиме је показао да нема добре намјере према Српској и српском народу као конститутивном. Тиме руши одлуку о конститутивности народа коју је сам донио, као и ону о равноправности ентитета. Тај суд се понаша бахато и жели да Србе мајоризује и да их искључи из процеса одлучивања предвиђеног уставом и равноправности гарантоване Дејтонским споразумом", рекао је Додик након радно-консултативног састанка са представницима институција Српске и лидерима парламентарних политичких странака из Српске поводом најновије антиуставне одлуке такозваног Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Ђокић: Уставни суд инструмент у рукама отуђених центара моћи

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је Уставни суд БиХ инструмент у рукама отуђених центара моћи у и ван БиХ, који желе у овој земљи да створе велику кризу и при томе оптуже Републику Српску, те је позвао тај суд да до петка, 23. јуна, повуче своју одлуку којом је српском народу и Српској ускратио равноправност и одузео права која јој према Уставу припадају.

Ђокић сматра да је Уставни суд својом јучерашњом одлуком вратио процесе у БиХ на далеку 1992. годину.

"То је порука којом они јасно најављују да су спремни да на нивоу заједничких институција у будућности доносе одлуке без представника Српске и српског народа", рекао је Ђокић након радно-консултативног састанка са представницима институција Српске и лидерима парламентарних политичких странака из Српске поводом најновије антиуставне одлуке такозваног Уставног суда БиХ.

Он је додао да је то намјера и план ширих размјера, који још једном показује да је Уставни суд БиХ инструмент у рукама отуђених центара моћи у и ван БиХ, који желе у овој земљи да створе велику кризу и да при томе оптуже Републику Српску.

Чубриловић: Интерес Српске изнад свега

Предсједник Демоса Недељко Чубриловић рекао је данас да је у Републици Српској потребно јединство свих и да је интерес Српске изнад свега.

Чубриловић је послије састанка који је организовао предсједник Републике Српске Милорад Додик са представницима институција и политичких странака изразио наду да и други који су увидјели да су данас направили грешку, када се нису одазвали данашњем састанку, то неће поновити.

"Треба нам што већи степен јединства и морамо да размишљамо о будућности Српске и хиљадама оних који су дали животе да бисмо ми уживали у слободи и Српској", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да је Република Српска гарант опстанка српског народа поготово послије одлука какву је јуче донио Уставни суд БиХ о промјени Правила овог суда, којима поручују да им Српска не треба.

"Ако им не требамо у заједничким институцијама, онда им не требамо никако", навео је Чубриловић.

Вишковић: Нема више стрпљења за Уставни суд БиХ 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на конференцији за новинаре да Уставни суд доноси неуставне одлуке, те да више стрпљења за такво понашање нема.

Истакао је да Уставни суд БиХ доноси неуставне одлуке.

- То је БиХ. То је једини нонсен који се може дешавати у БиХ. Они су такву одлуку могли донијети тек у поновљеном процесу, али не. Они тиме показују бахатост, силу и мишиће. Господо, има стрпљења за све, али не и за ваше одлуке. Не може се више дозволити оваква порука. Порука БиХ и Републици Српској је да не треба једна половина. Нисте нам потребни? У реду, хвала, нисте ни ви нама, Ако је то порука, имајте снаге па је саопштите. Зашто се кријете иза амбасада. Изађите и јасно и гласно саопштите, шта желите да буде будућност ове земље. Уставни суд једне земље, штити ту земљу и њену легалност, то овдје није случај - навео је Вишковић.

Ради подсјећања, Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Бањац: Преко њемачког туристе не могу се доносити одлуке

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац сматра да је одлука Уставног суда БиХ политички јасна ствар, као и да се преко туристе Кристијана Шмита не могу доносити никакве одлуке.

Према његовим ријечима, предсједник Републике Српске Милорад Додик је видио да је Српска угрожена политички и правно због чега је и данас сазвао састанак.

"Овдје је политичка акција појединих амбасада, могу слободно рећи Америчке и Велике Британије, које никада нису жељеле добро овим народима овдје, не само српском, него свим народима и они праве хаос у БиХ желећи да развласте Републику Српску", рекао је Бањац новинарима након састанака у Бањалуци.

Бањац каже да ће, уколико се тако настави, Републике Српска морати сама изаћи из БиХ, јер неће дати своје институције, као и да се неће одлучивати у појединим амбасадама.

Цвијановић: Постигнуто потпуно јединство око одлуке Уставног суда

Задовољна сам што је на састанку код предсједника Републике Српске Милорада Додика постигнуто потпуно јединство око будућег понашања и кретања када је у питању још једна немила и скандалозна ситуација коју је поново проузроковао Уставни суд БиХ, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је истакла да Уставни суд БиХ у континуитету више од 10 година призводи правну несигурност по грађане Републике Српске и ФБиХ.

- Тај суд, који заједно са осталим странцима, уз те своје три судије које сједе тамо, а највише са ОХР-ом и оним који подржавају тај ОХР, осим што прави правну несигурност уводи нас стално из једног експеримента у други - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су људи који су требали да буду на бранику заштите уставности у БиХ погазили сада још једном то што јесте њихова главна мисија.

- Много пута сам рекла да из тог разлога они не уживају нити какав кредибилитет нити имају какву подршку у оквиру грађанства и грађана који ту институцију не доживљавају као мјесто гдје се штити Устав него мјесто на којем се манипулише управо да би се прекрајало оно што јесте Устав - поручила је Цвијановићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана