Додик: Спремност за договор одлучиће судбину БиХ

ГС
Додик: Спремност за договор одлучиће судбину БиХ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на посебној сједници Народне скупштине о Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, да ће закон имати снагу и указао да је једино мјесто које на међународном нивоу доноси ставове о ситуацији у БиХ заправо Савјет безбједности УН, што годинама не чини.

"Овдје се доноси закон, а не доносе се ставови", рекао је Додик.

Он је додао да БиХ није хијерархијски устројена земља, те да Устав каже да је састављена од два ентитета.

"Не постоји парламент БиХ већ Парламентарна скупштина, што је савез и збир. Као што постоји Парламентарна скупштина Савјета Европе. Устав каже да је Савјет министара помоћно тијело Предсједништва, а покушавали су да направе Владу од тога", истакао је Додик.

Он је додао да то није промијенило суштину и да ће бити осујећени они који буду дјеловали репресивно.

"Ако покуша Суд и Тужилаштво да дјелује прогоном, онда ћемо донијети закон о непримјењивању одлука Суда и Тужилаштва. Ово ће показати колико народ и Република Српска не прихватају ту БиХ", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Српска и њени представници тражили дијалог, али одговора није било, као и да то не схватају ни поједини представници опозиције који упорном причом о другим стварима скрећу пажњу са кључних питања.

"Ви сте одлучили да нећете јединство", истакао је Додик.

Он је навео да би сваки ангажман с нивоа БиХ у Републици Српској био илегалан јер је за то потребна сагласност српског члана Предсједништва, те додао да Српска нема снагу да намеће одлуке Савјету безбједности, али има снагу да спријечи одлуке штетне по њене интересе.

"Нема никаквог сукоба. Ако НАТО буде дјеловао, дјеловаће према Милораду Додику. Једном су одлучивали па су одустали. Било је неких из опозиције који су навијали да се то деси. Прошло је то вријеме. Једина легитимна одлука је ако је донесе Савјет безбједности УН", закључио је Додик.

Он је указао да је службеник америчке амбасаде присуствовао примопредаји предмета против њега у Тужилаштву БиХ и да ће тај предмет завршити пред судијом Бошњаком који је раније водио тај случај.

"Не плашим се и не говорим да ми је то најважније. Имам снагу да се изборим. Немам право да се бојим. Неки од вас ће ликовати ако се то деси, али ја се не бојим", истакао је Додик.

Он је поновио да данас Народна скупштина доноси закон, а не закључак, и да је то права снага Српске у борби против самовоље странаца и узурпираног Уставног суда БиХ.

"Овај закон има за циљ да пита да ли желите БиХ која ће бити свачија. Да идемо на пут у којем је има или нема. Трећег пута нема", нагласио је Додик.

Уставни суд БиХ је направио аутогол, додао је Додик, истакавши да до доношења закона о овој институцији неће бити именоване судије из Републике Српске.

"Прекид рада страних судија се налази и у 14 приоритета ЕУ, као и високог представника. Та прича о Европи је имагинација. Ово је наш приоритет. Важно је да ми имамо свој дневни ред. Ако погледате у Дејтонски споразум, постоје стране а то су Република Српска и Федерација. Све ове године странци су то негирали. Да би дошло до промјене Устава мора да постоји споразум страна, нема друге. Међутим, све се то игнорише", истакао је Додик.

Он је подсјетио да се још 1993. године одлучивало како ће изгледати БиХ када су и други приједлози били на столу, али и да су данас осим Срба и Хрвати незадовољни ситуацијом.

"Неће и не може доћи до већих проблема него што их имамо. Ако наставимо даље, узеће нам имовину. Направиће од Републике Српске љуштуру", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана