Додик: Уставни суд БиХ не дјелује у складу с Уставом

Танјуг
Додик: Уставни суд БиХ не дјелује у складу с Уставом

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Уставни суд БиХ није уставни суд који се бави питањима односа закона и осталих општих аката и да ли су у сагласности с Уставом, него се баве тиме да креирају нова уставна постављења.

Он је навео да Уставни суд БиХ треба да буде институција од ауторитета, али да се све чини на њеном скрнављењу.

- Манифестација силе која је иза тога, без обзира колико била велика, не мора да значи да ће бити трајна, истакао је Додик новинарима у Бањалуци.
Он је додао да се на такав начин покушава уруштити статус Републике Српске, посебно кроз питања која се припремају.

Говорећи о јучерашњем рочишту у Суду БиХ, предсједник Српске је рекао да је то био још један доказ о бламажи антиуставне институције од које се ништа друго није могло ни очекивати, пренијела је Срна.

Он је указао да у правном поретку није предвиђена законодавна улога високог представника, чак ни легалног, посебно не илегалног који није именован у складу с Анексом десет Дејтонског мировног споразума, нити је потврђен у Савјету безбједности УН.

- Они то игноришу. Сматрају да ће одлукама које доносе антизаконски и антиуставно резервисати неко вријеме да се људи навикну на такво насиље и да то постане пракса. Не вјерујем у одрживост таквих приступа, казао је Додик.

Рекао је и да се преко наметнутих институција гура искривљена прича о БиХ и да то неће дати никакав резултат.

Напоменуо је и да се од 2011. године припрема оквир у вези с имовином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана