Додик: У Српској свако има право да изрази свој став

Срна
Додик: У Српској свако има право да изрази свој став

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да свако у Српској има право да изражава свој став, као што власт има право да регулише друштвене области, па и рад невладиних организација.

Додик је рекао да власти Српске немају намјеру да онемогуће рад невладиних организација, да их спречавају и било кога прогањају, већ од њих траже да, као и други субјекти који то морају, уз извјештаје достављају податке о свом пословању и раду.

-У свим земљама такозване велике демократије постоје слични прописи. Чак и бриселска администрација припрема да до Нове године предочи једно такво рјешење за ЕУ. Само у Републици Српској, ако се жели тако нешто учинити, онда нас покушавају омести - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, говорећи о протестима цивилног сектора због новог закона о невладиним организацијама.

Додик је указао да је можда ријеч о навици тих организација да имају апстрактну заштиту Америке или неке друге земље Запада које желе да то остане тако.

-Ми желимо да уредимо тај сектор, а не да спречавамо ставове и мишљења и то нико неће спријечити, али ће се морати знати одакле и како се ко финансира. Једно је ако та средства примате од страних евидентираних субјеката који су против Српске, а сасвим је друго ако сте Борачка организација и примате то из буџета и не могу вас прихватити као субјекта који може уопште аплицирати за та средства - навео је Додик.

Када је ријеч о новом закону о невладиним организацијама, Додик је прецизирао да он одражава сублимат онога што су урадиле САД још 1936. године прошлог вијека уз двије допуне које су допринијеле пооштравању и чак казнама затвора и депортације и много чему другом чега нема у Српској.

-Када смо им указали да то представља њихово рјешење, Амбасада САД у БиХ је издала саопштење у којем су навели да „то постоји у САД, али да не препоручују другим владама да такве законе доносе" - рекао је Додик.

Пошто они то не препоручују, навео је Додик, Српска ће ипак да уради тако нешто.

-Знам да ће се у неким земљама ЕУ донијети још ригорозније законе о невладиним организацијама. Очигледно је што се тиче Европе да је враг однио шалу кроз хаос који се пласира на тај начин - навео је Додик.

Додик је истакао да нема друштва које је остварило апстрактну слободу, како то Америка и ЕУ желе да представе овдје.

-То код њих није тако, па не може ни овдје. Моја слобода је ограничена вашом слободом било ко да сте, ваша слобода је за мене ограничење и моје слободе. Немогуће је да људи могу да раде шта хоће, да неаргументовано износе лажи или омаловажавају. То не припада нормалном људском понашању, ма како то изгледало -рекао је Додик.

Ово није удар на демократију, истакао је Додик, јер она подразумијева управо да се сви окупе око истих вриједности и рјешења, а не да једни имају више, а други мање права.

"То није демократија", закључио је Додик.

Српска стабилна

Милорад Додик изјавио је да Српска остаје стабилна и контролише сегмент своје безбједности.

Додик је истакао да у том погледу Република Српска може да управља и кризном ситуацијом, а да неки "аутономно доносе одлуке о томе да ли ће подигнути степен безбједности или не" и да је то њихов проблем.

Одговарајући на питање новинара о подизању нивоа о безбједности у многим земљама, па и у БиХ, и о писању медија о постојању терористичких ћелија, Додик је рекао да је познато да овдје постоје разне ћелије и "спавачи".

Додик је подсјетио да је прије десетак година са највишег мјеста - Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ речено да је у БиХ регистровано 3.500 "спавача" који чекају знак да нешто ураде.

-Ми се трудимо да обезбиједимо да је стабилна Република Српска, али оно што видимо јесте управо нека врста опасности за Европу. Видите већ да се у Шведској војска користи да одржи ред. Постављају се нови гранични прелази тамо гдје су раније укинути. Све то говори да је свијет у озбиљном нереду - истакао је Додик.

Нагласио да је на данашњи дан Република Српска стабилна и да ће остати таква.

Додик је рекао да се са важним агенцијама у региону, свијету и Европи размјењују значајни подаци, као и да влада мишљење да је свако од тих који имају потенцијални терористички капацитет под неком врстом контроле и да се лако препознају.

-Али то никада не можете бити сигурни и Република Српска ће остати посвећена. Данас смо имали важан састанак наших људи из те области о ономе што је њихова редовна активност и да без икакве панике појачамо степен готовости наших структура које се боре против тога - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана