Додик: У процедури паралелно закони о суду БиХ и Уставном СУДУ

Срна
Додик: У процедури паралелно закони о суду БиХ и Уставном СУДУ

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је данас увјерење да ће паралелно ићи у процедуру закон о суду БиХ и закон о Уставном суду БиХ све до њиховог усвајања.

Додик је рекао да закон о суду БиХ није усаглашен, јер се застало на томе да то не може бити закон о судовима БиХ, него о суду БиХ и да тај суд може да има само два нивоа одлучивања.

"Један ниво одлучивања био би на нивоу којег сад имамо, који је вануставни и нелегалан, али производи одређене посљедице и то је разлог зашто ми треба да покушамо нешто учинити. Ми тражимо да се формира апелационо вијеће у том суду, али да то вијеће не бира предсједник садашњег суда, него да се формира у складу са процедурама Високог судског и тужилачког савјета и да сједиште тог апелационог ођељења буде у Бањалуци. То смо спремни да прихватимо", изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, закони који су усвојени на нивоу БиХ, били су дио ранијег пакета којег су договорили представници странака који чине већину на нивоу БиХ.

Додик је подсјетио да је на састанку тих странака, када је домаћин био ХДЗ, договорено да Савјет министара треба да формира радну групу која ће за септембар припремити приједлог закона о Уставном суду БиХ.

Коментаришући приједлог закона о Уставном суду којег је предложио СДС, Додик је навео да је то покушај да се прибави пажња и да је тај приједлог идентичан оном предложеном Савјету министара.

"Ми ћемо, имајући у виду да је то идентично нашем приједлогу од раније, овај предлог СДС-а подржати и вјерујем да би могли радити на томе да обезбиједимо већину у Дому народа /парламента БиХ/", рекао је Додик.

У том контексту, он је изнио очекивање да се о томе преговара са представницима хрватског народа, јер је то кључно за обезбјеђивање већине за приједлог тог законског рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана