Додик у Маутхаузену: Сјећање на страдање не може нестати

Срна
Додик у Маутхаузену: Сјећање на страдање не може нестати

ЛИНЦ - Сјећање на страдање не може нестати и важно је што на гробљу бившег логора Маутхаузен имамо величанствену спомен-капелу, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, након што је присуствовао освештању спомен-капеле на гробљу бившег логора Маутхаузен у Аустрији.

Додао је да идеја о изградњи спомен-капеле посвећене нашим страдалим прецима постоји скоро 100 година.

- Ова генерација је имала снагу да обиљежи страдање нашег народа на овом мјесту. Желим да се захвалим и нашим прецима. Сваки дан у којем се сјећамо наших предака је дан у којем показујемо да знамо ко смо, шта смо, одакле долазимо и куда идемо - рекао је Додик.

Нагласио је важност Српске православне цркве.

- Идентитет нашег народа је везан за Цркву - навео је Додик.

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је Спомен-капелу Светих српских новомученика на Војничком гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила. Служена је и Света архијерејска литургија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је вијенац на централни споменик на Војном гробљу у Маутхаузену на коме је сахрањено хиљаде српских војника и цивила.

Освештању Спомен-капеле и литургији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковића.

Спомен-капела на Војном гробљу Маутхаузен изграђена је у знак сјећања на српске официре, војнике и цивиле који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, у Аустрији, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана