Додик: У култури сјећања чувати од заборава сваку невину српску жртву

Срна
Додик: У култури сјећања чувати од заборава сваку невину српску жртву

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да се никад не смије престати говорити о Гаравицама код Бихаћа и свим другим мјестима на којима је страдао српски народ и да је дужност ове и будућих генерација да у култури сјећања чува од заборава сваку невину српску жртву.

Додик је подсјетио да је у Гаравицама данас обиљежена 81 година од монструозног усташког злочина над Србима, у којем је убијено више од 12.000 људи.

Он је указао да су убијана дјеца, невини људи, на најсвирепији начин, само зато што су Срби.

“Страдање више хиљада гаравичких Срба и невино проливена крв наших недужних жртава тамо, свједочи о свој свирепости усташког злочинца и ово мјесто је једно од највећих српских стратишта у такозваној НДХ, али и једно од највећих у Европи у Другом свјетском рату”, написао је Додик на “Твитеру”.

Он је навео да је гаравичким злочином настављен континуитет усташке идеологије о уништавању српског народа и да је овај просторе етнички очишћен од Срба.

“Никад не смијемо престати да говоримо о Гаравицама и свим другим мјестима на којима је страдао наш народ. Успомена на гаравичке Србе живи вјечно у нашим срцима и живјеће док је и посљедњег Србина на свијету”, истакао је Додик.

Он је додао да је дужност ове и будућих генерација да у култури сјећања чува од заборава сваку невину српску жртву.

“Зато је важно да данас имамо нашу Републику Српску, да чувамо наш идентитет и говоримо гласно о страдању нашег народа и да никада не дозволимо да се овакви злочини понове”, нагласио је Додик.  

Српска је бољи дио БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска данас по свему држава и да би далеко боље стајала и проводила развојне пројекте да није у оквиру БиХ.

“Ми немамо никакаве користи од БиХ. То је само траћење дана, живота, амбиција”, рекао је Додик и подсјетио да је стопирана изградња гасовода од Раче према Бањалуци, иако Српска годинама иновира тај захтјев, зато што у Сарајеву постоји мржња према том пројекту.

Додик је истакао да је Српска бољи дио БиХ, да је једино рационално рјешење мирни разлаз БиХ и да је Република Српска данас по свему држава.

“Она има своју територију, становништво, ефикасну власт, има способност да сарађује са регионом, а подржава све најважније свјетске вриједности као што су људска права и све што иде с тиме, а једино што немамо је столицу у УН”, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је Српска бољи дио БиХ и да на то указују и макроекономски показатељи.

“Република Српска данас има већу просјечну плату него у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Говорили су да смо мањи, понижавали нас, а сада се испоставило да смо ми бољи у економији, да имамо 80 евра већу загарантовану плату него у ФБиХ”, рекао је Додик.

Додик је истакао да се у Републици Српској ради и гради и поред силних оспоравања, подјетивши да су у току радови на изградњи нових километара аутопута, а да се завршавају и болнице.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да је ово најбољи период сарадње Србије и Републике Српске и да је предсједник Србије Александар Вучић учинио максимално у том погледу.

Истичући да је сасвим природно и нормално да Србија и Република Српска сарађују на најбољи могући начин, Додик је навео да многи не желе да то виде и вољели би да се Србија одрекне Републике Српске и да интервенцијом странаца и муслимана Српска нестане.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ који ће бити одржани 2. октобра, Додик, који је и кандидат за предсједника Републике Српске, каже да на изборе иду у “ненормални околностима”.

“Има ту изазова које не можемо да сагледамо, страни фактор је много умијешан. У ненормалним околностима идемо на изборе, али и поред тога, блок политичких партија који је сада владајући у Републици Српској неће имати ниједан проблем да изборе поново добије, као и обје функције - предсједника Републике и члана Предсједништва БиХ”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да су грађанима у ово вријеме нестабилности потребни сигурни људи, а да је владајућа коалиција показала способност да управља кризама које нису мале.

“Странци имају амбицију да склоне мене из изборног процеса и сматрају да ће лакше са неким другим ко дође у Републику Српску. Њима је циљ да добију сагласност Републике Српске за неке трансфере на ниво БиХ, јер смо ми рекли да више ништа не може да се пренесе”, рекао је Додик.

Он је истакао да иза владајућег блока у Српској стоје резултати у изграђеним ауто-путевима, пет болница, десетине школа, дјечји вртићи, водоводи, канализације, додајући да је “потпуно реконструисана Република Српска”.

Додик је истакао да је Република Српска 2006. године имала домаћи бруто производ у вриједности двије милијарде и 50 милиона, а данас је он 7,5 милијарди, а да прије њега није било ни метра ауто-пута у Српској, док данас има 120 километара.

“Све ово вријеме смо радили и држали се наше патриотске, одговорне националне политике и то људи препознају”, рекао је Додик.

Он је навео да, као политичар мора да се придржава Устава и закона, и да не пристаје на сугестије западних политичара да мора да се повинује њиховим политикама.

Додик је рекао да је потпуно апсурдна ситуација то што га оптужују да крши Дејтонски споразум, иако је највећи његов заштитник.

Он је поручио да, иако странци рачунају на балканску попустљивот, неће попустити и да ће се сваке године, док он води Републику Српску, славити 9. јануар.  

Додик: Ердоган има рационалан и уједначен приступ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, који ће идуће седмице посјетити БиХ, велики државник који је коректан и на састанцима показује уједначен приступ према свима.

Додик је рекао да је слушао Ердогана када говори да “од БиХ нема ништа ако се у њој не договоре народи који ту живе” и “неће вам уредити земљу странци, договорите се сами”, те додао је то рационалан приступ.

“Турска је велика земља, а он је један велики државник шта год ми мислили и каква год била наша историја. Он се у томе показао као коректан”, рекао је Додик и додао да ће Ердоган увијек бити на страни муслимана у БиХ, али да на састанцима показује уједначен приступ према свима.

Српски члана Предсједништва БиХ је рекао да је постојао озбиљан проблем са турском политиком за вријеме док је Ахмет Давутоглу био министар иностраних послова Турске.

“Имало смо озбиљан проблема са турском политиком за вријеме Давутоглуа, који је био министар иностраних послова, а који је промовисао такозване нулте проблеме Турске са сусједима, а онда је произвео хиљаду проблема које Турска има готово са свима”, рекао је Додик за ТВ “Пинк”.

Он се осврнуо и на Савјет за имплементацију мира за који је рекао да је такозвани, да га чине неколико најмоћнијих земаља свијета, да нема никаква дејтонска овлаштења, те да је упао илегално у БиХ и намеће рјешења.

Додик је рекао да је Турска у име Организације исламских земаља чланица тог савјета за спровођење Дејтонског споразума, а да Србија и Хрватска нису укључене, иако су потписнице и гарант тог споразума.

Он је истакао да је то још једна накарадна ситуација која је својствена само БиХ.

“Неке земље су хтјеле да наметну да Хрвати бирају Хрвате, што је фер. Турска је ставила вето на то и није дозволила, односно да је то став исламских земаља. То је став Сарајева, тако да до краја не можете бити раширених руку, али је глупо да не искористите добре намјере у датом тренутку”, рекао је српски члан Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана