Додик у историјском музеју Свијажск и Mузеју грађанског рата

РТРС
Додик у историјском музеју Свијажск и Mузеју грађанског рата

Делегација Републике Српске на челу са предсједник Милорадом Додиком обишла је у склопу посјете Острву-граду Свијажск главну зграду Историјског музеја Свијажск.

Експозиција главне зграде посвећена је историји Свијажска од његовог оснивања 1551. године као града-тврђаве на ушћу ријеке Свијаге на планини Круглаја, до почетка XX вијека.

Предсједник Српске Милорад Додик и делегација обишли су и активни манастир Светог Јована Крститељ, као и Тројичку цркву и Саборни храм Богородице иконе "Свију жалоснији", а уприличена је и посјета Музеју грађанског рата.

Овдје је, према сјећањима становништва, боравио руски револуционар и политичар Лав Троцки, а у августу - септембру 1918. године Свијажск и околина нашли су се у епицентру прве етапе грађанског рата у Русији. Као занимљивости се истичу и сторијски филмови и видео-записи о историји грађанског рата, макета жељезничке станице са возом Троцког, топографска карта значајних операција.

У склопу посјете Додик и делегација Српске обишли су и "радну канцеларију" народног комесара војних послова.

Тамо су изложени његови штампани радови и оригинални предмети - налази са ратишта 1918. године, откривени у Свијажску и околини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана