Додик: У БиХ се удомаћио нови начин владања - амбасадократија

ГС
Додик: У БиХ се удомаћио нови начин владања - амбасадократија

БУДИМПЕШТА - Милорад Додик, предсједник Републике Српске, рекао је да Српска веома цијени мирољубиву, отворену, транспарентну и толерантну политику Мађарске и однос према земљама западног Балкана, поготово према Републици Српској.

Он је на конференцији за новинаре са министром спољних послова Мађарске Петром Сијартом изразио захвалност за све оно што је Мађарска учинила и допринијела разумијевању међусобних односа.

„Ми мислимо да Мађарска то најбоље разумије. Заједничка историја нас је упућивала и на сарадњу и на неке друге облике наших односа. Свакако, оно што ми у Републици Српској високо цијенимо јесте ваша заинтересованост да помогнете на нашем путу ка Европској унији. Изражавам став Републике Српске, да је наш циљ Европска унија, преко институција БиХ. Исто тако, има много застоја, не поштује се Устав земље БиХ , не поштује се Дејтонски мировни споразум, огроман је интервенционизам појединаца који немају формална постављена и праве више нереда у БиХ него што би то можда сами актери у БиХ учинили“, рекао је Додик новинарима у Будимпешти, а преноси АТВ.

Он је рекао да се удомаћила одређена пракса да неколико земаља, путем амбасадора, покушава да управља земљом. Ми то зовемо новим начином владања то је амбасадократија, каже Додик, која готово сваког петка нам испоручи неке захтјеве који нису у складу са Уставом ни са Дејтонским споразумом.

„Хвала на напоре које улажете да побољшате наше шансе за европски пут, увјерени смо да само преко правих пријатеља они који немају задње намјере него желе да заједно сарађујемо, са градимо пројекте, да само на тај начин можемо бити охрабрени за даље јачање наше европске перспективе. Ми смо разумјели да је наш европски пут пут наших одлука а не наметања рјешења која долазе са стране“, рекао је Додик.

Изразио је велико задовољство сарадњом са Мађарском, састанак са премијером Орбаном је био пун размијевања и обостране подршке. Рекао је да веома цијени Орбана у мировним иницијативама које шири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана