Додик у Бечу: Очекујемо да након 21. марта БиХ престане бити колонија

Срна, РТРС
Додик у Бечу: Очекујемо да након 21. марта БиХ престане бити колонија

БЕЧ - Очекивања су да након 21. марта БиХ престане бити колонија међународне управе, и да истог дана, сходно европским стадардима, нестане лажни високи представник, и да из Уставног суда оду стране судије, поручио је у Бечу предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Српске је указао да владавина права подразумијева да стране потписнице бирају високог представника како би помогао у провођењу одлука, а потврђује га релевантна резолуција Савјета безбједности.

-Међутим, њему се очиглено журило, а и Американцима, који арогантно стоје иза онога што је неуставно и антидејтонски - нагласио је Додик.

Он је истакао да лажни високи представник Кристијан Шмит доноси одлуке о законима, што данас нигдје у свијету нема, те нагласио да Република Српска неће да живи у неуставној БиХ.

Додик је указао да су он и Република Српска за уставну и дејтонску БиХ, а против неуставне и антидејтонске БиХ.

Подсјетио је и да су избори у БиХ одржавани легално и демократски, као и да се одржао концепт надзирања у којем су велику улогу играли странци.

Дипломатску академију организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосфери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.

На панел дискусија о будућности БиХ учествују и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и Нермин Никшић, лидер СДП-а.

- Панел-дискусија на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута прилика је да се пошаље јединствена порука партнера у власти о посвећености европском путу, али и за међународне актере са сједиштем у Бечу да боље разумију комплексност унутрашњих односа у БиХ - рекао је раније амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана