Додик: Тужићемо Америку!

Срна
Додик: Тужићемо Америку!

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је владајућа коалиција у Српској данас договорила да се изнађу средства и пронађе најеминентнија адвокатска кућа у САД да тужи америчку владу због тога што су угрожена основна људска права појединаца у Српској.

Додик је нагласио да ће то бити урађено у наредном периоду.

-Што се нас тиче, ставили смо тачку на санкције. Нека причају шта хоће, ми немамо времена да се бавимо тиме, нити то желимо. Сматрам и да наши медији, бар они који су патриотски настројени и немају малициозне и друге намјере према Републици Српској треба да престану да пишу било шта о томе . рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка странака владајуће коалиције у Српској.

Рекао је да САД води хибридни рат против Српске од када постоји Српска, те поручио да неоправдано уведене санкције појединим званичницима и фирмама не дају никакве резултате.

-САД то поготово раде након потписивања Дејтонског споразума када су исти дан кренули да руше тај споразум на терет Српске и српског народа – истакао је Додик.

Коментаришући санкције које су Сједињене Државе увеле појединим званичницима и фирмама у Републици Српској, Додик је рекао да званичници у Српској индивидуално носе санкције као свој терет који ће изнијети, као што и фирме које су добиле санкције носе тај терет.

-Ниједна фирма није угашена, а ми појединци ћемо носити то на начин како можемо, Понашаћемо се законито и обављати своје дужности док нас народ бира - истакао је Додик.

Он је рекао да су САД неоправдано увеле санкције, те да врше неоправдано мимо закона и процедура притисак на банкарство, истичући да званичници у Српској разумију банке и желе да очувају банкарство у Српској.

Истакао је да је владајућа коалиција у Српској утврдила да је економска ситуација стабилна, да је добро вођена и да се без обзира на снажне нападе не осјећа угроженом.

Додик је нагласио да Република Српска не касни са исплатама које су законима предвиђене и да ће пензије наставити да буду исплаћиване редовно, као и да је већ обезбијеђено 147 милиона КМ за те намјене.

-Република Српска има партнере са којима разговара о новим инвестиционим подухватима, прије свега са Кином и Мађарском. Република Српска никад није имала више пријатеља. САД и Велика Британија никада нису били наши пријатељи, упорно су хтјели различитим путем малверзација да скрајну Српску и одузму њена права - истакао је Додик на конференцији за новинаре након састанка странака владајуће коалиције на нивоу Републике Српске.

Он је нагласио да коалиција остаје јединствена упркос различитим изазовима и нападима, да има већину за доношење неопходних одлука.

-Наши међусобни односи су добри, потребно је да разговарамо и рјешавамо проблеме. СНСД је са неким партијама више од 20 година у коалицији, такав примјер немате у демократској Европи, и одлучни смо да очувамо стабилност Републике Српске - рекао је Додик.

Он је навео да у опозицији не постоје људи који разумију тренутак и имају пројекте, што је катастрофа и за локални и сваки други ниво.

-Учинићемо све да народу покажемо да смо ми они који су то радили најбоље, са највише одговорности, да смо спремни да жртвујемо личне комодитете, али нисмо спремни да одустанемо од основних постулата наше политике, а то је да бранимо ауторитет Републике Српске и српског народа - нагласио је Додик.

Он је додао да су сви народи у Српској живе слободно и да нико није дискриминисан.

Важна посјета Орбана

Милорад Додик оцијенио важном предстојећу посјету Републици Српској мађарског премијера Виктора Орбана и делегације Мађарске током које ће се се разматрати унапређење сарадње.

-Мађарска има озбиљне аранжмане са Кином у погледу развоја ауто-индустрије и желимо да видимо да ли постоји могућност да будемо дио кооперантске мреже, али и да видимо како ћемо рјешавати одређена питања из области енергетике, које смо већ покренули - рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство што ће у Републику Српску доћи Орбан који је велики и прави пријатељ Српске, те напоменуо да ће ово бити његов друга посјета у протеклих годину дана.

-Раније смо договорили да се сваких шест мјесеци састанемо и разговарамо о резултатима које смо постигли, а међу којима су и резултати програма за пољопривреду, који је веома успјешан - нагласио је Додик.

Он је навео да Српска поштује снагу коју Орбан има као лидер, и то да је један од најснажнијих европских лидера у оквиру ЕУ.

-Мађарска је показала да у веома комплексним околностима води земљу као чланицу ЕУ и НАТО, а да избјегне сукоб за свој народ и да се усмјери ка развоју - рекао је Додик.

Из Бироа Владе за односе са јавношћу раније је саопштено да ће у петак, 5. априла, бити одржан Економски форум на којем ће учествовати привредници из Републике Српске и Мађарске.

У делегацији Мађарске, која долази у Бањалуку, биће предсједник Владе Виктор Орбан, министар иностраних послова Петер Сијарто, министар економског развоја Мартон Нађ, директор мађарске Агенције за промоцију извоза Габор Јенеи, као и 23 компаније из енергетике, пољопривреде, финансија, прехрамбене индустрије и других области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана