Додик: Тимови за спасавање у наредна 24 часа биће у Турској

Срна
Додик: Тимови за спасавање у наредна 24 часа биће у Турској

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће специјалистички тимови Цивилне заштите Српске за спасавање из рушевина са 21 припадником оперативног тима у наредна 24 часа бити у Турској.

"На моју иницијативу, а уз сагласност власти у Анкари, Турској су стављени на располагање специјалистички тимови Цивилне заштите Републике Српске за спасавање из рушевина са 21 припадником оперативног тима, који ће бити у Турској у наредна 24 часа", навео је Додик на "Твитеру".

Додик је раније упутио изразе најискренијег саучешћа предсједнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и предсједнику Сирије Башару ал-Асаду, као и ожалошћеним породицама које су изгубиле најмилије у незапамћеном и разорном земљотресу који је погодио ове двије земље.

"Желим вам и брзу обнову инфраструктуре оштећене у овој природној катастрофи. Институције и народ Републике Српске дубоко саосјећају са институцијама и људима Ваше земље и стога нуде помоћ у људству и/или опреми која може бити од користи у овој тешкој и најизазовнијој ситуацији" навео је предсједник Српске у телеграму саучешћа упућеног предсједницима Турске и Сирије.

Тимове за помоћ послаће Србија и Црна Гора. Београдски медији јавили су да је специјализовани спасилачки тим из Србије, са службеним псом за претрагу терена и опремом, кренуо вечерас специјалним летом са београдског аеродрома "Никола Тесла", те да су са собом понијели 4,5 тона опреме за спасавање, за пробијање и пресијецање, за рад на висини и електронску претрагу.

Влада Црне Горе донијела је одлуку о упућивању у Турску тима за трагање и спасавање из рушевина, који броји 18 ватрогасаца-спасилаца и пет припадника Директората за заштиту и спасавање.

Према посљедњим подацима, у снажном потресу у Турској погинула је најмање 1.651 особа, а повријеђено је 11.119. Уништена је најмање 3.471 зграда.

Земљотреси су се осјетили и у Сирији, гдје су до сада евидентиране 583 погинуле особе и 1.353 повријеђена лица.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана