Додик :Наметнута рјешења Српска не прихвата никад, а Бошњаци тек ако се ради о њима

Срна
Foto: Д. Поздеровић

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да је непромијењен став Републике Српске да неће прихватати наметнута рјешења, док бошњачким политичарима одговара када се врше притисци на Српску, а сада им не одговара што би Кристијан Шмит да неметне рјешења и пријете изласком на улице.

-То је њихова ствар. Ми нисмо наивни, то за нас не важи. Показаће вријеме да ми не прихватамо ништа од његових одлука - навео је Додик.

Додик је рекао да се десет и више година разговара о Изборном закону БиХ и да то није дало резултата, док би сада неко, ко нема мандат, нешто наметао.

-У Сарајеву, када се појави нешто што не одговара глобалним носиоцама муслиманског политичког интереса, долази до напада и пријетњи - рекао је Додик, коментаришући незадовољство бошњачких политичара најавом да ће Шмит наметнути измјене Изборног закона БиХ.

Он је поновио да се држи принципијелног рјешења да високи представник није надлежан да намеће рјешења, да није надлежан зато што није изабран у Савјету безбједносни УН и да је лажна фигура.

-Причао сам данас са њемачким послаником (Петером Бајером) који је адвокат. Питао сам га га зашто на састанку ниједном није поменуо владавину права, на шта није имао одговор. Говори о Шмиту да је добар човјек. Али, то није довољно. Да би били високи представник морате бити именовани релевантном резолуцијом како налаже Анекс 10 Дејтонског споразума - појаснио је Додик.

Он је рекао да Шмит покушава, кориштењем политичке моћи земаља које стоје иза њега, да нешто наметне.

- Њемачка је прије неколико дана усвојила Резолуцију о будућности БиХ. Навели су нешто антиуставно за БиХ и антидејтонски. Петљају се у унутрашње ствари БиХ на непотребан начин говорећи о томе да БиХ треба да одустане од народа. То је говорио и (Бењамин) Калај прије сто година. Није тада прошло, неће ни данас - истакао је Додик.

Он је указао на апсурд да Њемачка доноси такве одлука, а да Шмит истовремено намеће неко рјешење које је потпуно супротно тој резолуцији.

-У Сарајеву су прославили ту резолуцију Бундестага, а она је одраз става муслиманских политичара. Невјероватно је да Бундестагу буде подваљена таква ствар. Али, шта сад не ваља, шта је сад проблем - упитао је Додик.

Он је поручио да Бошњаци, који говоре да воле БиХ, морају да се договорају са Хрватима и Србима.

-Ако неће да се договарају - никакви Бундестаг им неће наметнути рјешења да им одрже земљу. Ова земља нема будућности са наметањем - поручио је Додик.

Нагласио је да ће БиХ бити уставна или је неће бити и да свако наметање Кристијана Шмита није адекватно јер он није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси.-

Ми хоћемо уставну БиХ. То што покушавају с том причом око наметања рјешења од стране високог представника, он је лажан, и свако његово наметање није адекватно - рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Додик је поновио да Шмит није легално изабран и нема правног основа да било шта доноси, а све одлуке које буде доносио нису правно ваљане.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је на данашњој сједници Предсједништва прихваћена његова иницијатива којом ће се БиХ придружити групи од више од 30 земаља ЕУ и региона које су већ раније усвојиле иницијативу о дефиницији појма антисемитизам.

-Прије неколико дана сам био у Израелу и тамо сам са званичницима договорио да покренем иницијативу о томе да се кроз закључак Предсједништва усвоји неформална, необавезујућа дефиниција термина антисемитизам. Захвалан сам овој двојици чланова Предсједништва што су ту иницијативу прихватили - рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана