Додик пред судом, адвокат појаснио шта се може очекивати

ГС
Додик пред судом, адвокат појаснио шта се може очекивати

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Милорад Додик и в.д. директора Службеног гласника Милош Лукић позвани су у Суд БиХ сутра у 13 часова. Требало би да се изјасне - да ли су криви што нису поштовали одлуке Кристијана Шмита.

Бранилац предсједника Републике Српске Горан Бубић рекао је за АТВ да, да је било владавине права и правне државе до ове фазе поступка није требало ни доћи.

-Сутра је једна међуфаза у кривичном поступку коју закон дефинише као изјашњење о кривици. Оно што можемо сутра очекивати, јесте изјашњење предсједника Републике, Додика и Лукића о оптужници о којој се терете, а то је, да ли су је примили и да ли су је разумјели - рекао је Бубић.

Поновио је да, што се тиче одбране предсједника Српске,  не могу да тврде да разумију једну такву оптужницу.

-Не разумијемо из више разлога. Дакле, ту је прије свега у питању једно, непостојеће кривично дјело. Непостојеће је зато што Кривични закон БиХ није измијенила Парламентарна скупштина БиХ, него самозвани и нелегитимни високи представник Кристијан Шмит, који, ни институционално није надлежан да доноси законе, ни персонално, јер није високи представник потврђен у Савјету безбједности УН-а . казао је Бубић.

Бубић каже да је мета овог кривичног поступка нису оптужени, већ институције Српске.

-Предсједник и в.д. директора Службеног гласника су оптужени за посао који су дужни да раде. Шта нам то говори? То говори да мета овог кривичног поступка нису оптужени, већ институције Републике Српске. Прије свега, Народна скупштина Републике Српске која је донијела Закон. Ту предсједник Српске није имао другачији избор до да потврди тај Закон, својим Указом. Чак и формално, да се противио у првом читању, па да је вратио Закон Народној скупштини након другог изгласавања, уставна је обавеза да се Указ потпише - поручио је бранилац предсједника Српске.

Он је истакао да је оптужница против Додика, монтиран политички процес.

-Овдје је у питању политички процес. Процес који је монтиран. У суштини, овдје се ради, да се преко овог кривичног процеса, жели занемарити воља преко 300.000 гласача, који су легитимно изабрали Милорада Додика, за предсједника Српске - навео је Бубић.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника због непоштовање одлука Кристијана Шмита кога Српска не сматра високим представником, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН.

Додикови адвокати су у приговорима наводили да кривично дјело за које је Додик оптужен не постоји, јер је Шмит нелегалан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана