Додик: Сутра мандат Вишковићу за премијера Српске; Нова Влада почетком децембра

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће мандатар за састав нове владе Српске бити актуелни премијер Радован Вишковић и да постоји скупштинска већина да то подржи.


Додик је истакао да ће сутра разговарати са Вишковићем након чега ће говорити и о очекивањима у вези са новом владом.

"На састанку са представницима парламентарних странака разговарали смо и о политикама које желимо да спроводимо, сви су увјерени да долази тешко вријеме економских изазова. Република Српска је припремљена на те изазове и наставиће да спроводи политике које је до сада имала као одговор на њих", рекао је Додик на конференцији за новинаре након консултација са представницима парламентарних странака у Српској о формирању власти.

Он је додао да очекује да нова влада буде формирана у првој седмици децембра и да ће бити нових имена међу министрима.

Додик је рекао да је на консултације позвао представнике свих парламентарних странака, али да се представници три опозиционе партије нису појавили и да су тако показали да не уважавају институцију предсједника.

Он је захвалио странкама које су се одазвале на данашње консултације.  

Нема уласка у НАТО, у БиХ је потребно да нико никога не кочи

Предсједник Републике Српске изјавио је данас да се неће десити чланство БиХ у Натоу и поручио да је најбоља политика у БиХ да нико никога не кочи.

Додик је рекао да МАП не постоји јер никада није усвојен, него је усвојен програм реформи који предвиђа да постоји одређен облик сарадње са Натоом.

"Неће се десити чланство у Натоу. Ми нисмо ти који дијеле програмске вриједности са другим политичким странкама", рекао је Додик на конференцији за новинаре одговарајући на питање о сарадњи са странака "осморке" и ХДЗ-а БиХ на формирању власти на нивоу БиХ, имајући у виду да оне заговарају сарадњу са Натоом.

Он је истакао да и ХДЗ сматра да се БиХ треба укључити у Нато, али не намеће тај свој став.

"Ми са с ХДЗ-ом по том питању не оштримо и не затежемо јер ХДЗ ће то увијек у својим прогромима рећи, али неће сматрати обавезним да нама наметне тај став", нагласио је Додик.

Он је поручио да СНСД сигурно неће потписати никакав коалициони нити програмски споразум са другим политичким партијама.

Ако се задрже дупле функције, не могу се користити дупле накнаде

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да постоји разумијевање да на неким важним мјестима, о чему ће СНСД одлучивати, неки људи могу задржати одређене позиције, али да неће моћи користити дупле новчане накнаде већ ће једну дати у хуманитарне сврхе што сматра да је фер.

Додик је поновио да је став СНСД-а да треба смањити било какве могућности да једна особа обавља више функција што подразумијева да буде посланик, директор или члан неког управног одбора, већ да се у ту структуру уведе што је могуће више људи.

"Исто тако разумијемо да на неким важним мјестима неки људи могу, а то ће СНСД одлучивати, да задрже одређене позиције али неће моћи да користе дупле новчане накнаде", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће, ако таквих буде, моћи да користе само једну новчану накнаду, што ће они одабрати, а остало ће бити упућено у хуманитарне сврхе, хуманитарне организације, појединцима који за то имају потребу, угроженим људима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана