Додик: Странци ће данас трајно подијелити БиХ

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Странци ће данас трајно подијелити БиХ и наш сан је слободна Српска, а не заблуде у БиХ, рекао је пpедсједник Републике Српске Милорад Додик.

”Ту смо зато што морамо и јер је тако рекао међународни мировни уговор. Нисмо ту да нас неки Швабо који нема легитимитет малтретира годинама”, рекао је Додик у Братунцу, гдје је обиљежена 31 година од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Додик је истакао да Република Српска има право на имовину и на слободу, свидјело се то некоме или не, подсјетивши да неправду трпе и Срби на Косову и Метохији.

“Не заговарам сукобе и неће их бити. Република Српска има међународне пријатеље, више него икада до сада, али и исте непријатеље које је имала до сада. То су амерички и британски амбасадор у БиХ. Овдје се то мора знати. Република Српска ће поштовати међународни споразум колико буде поштован од других”, додао је Додик.

Он је нагласио да странци и Сарајево припремају завршну фазу одузимања имовине Републици Српској, те навео да ако нема имовине, нема ни Републике Српске.

“Ми знамо како ћемо је одбранити. Никакве одлуке нећемо прихватити, ни Уставног суда ни неименованог високог представника”, каже Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је политика Српске поштовање Дејтонског споразума у оном дијелу у којем није злоупотребљен.

“Отели су Србима 90 институција, а научени тиме сада би отели ријеке, шуме, поља, а касније и школе. Истјерали су 157.000 Срба из Сарајева. Тамо нисмо добродошли, а труде се да прикажу другачије”, рекао је Додик.

Додик као примјер наводи да је на табли изнад јаме у коју су бачени Срби исписано да су страдали грађани Сарајева, те да је исто учињено и Србима који су убијени у Бихаћу у Другом свјетском рату.

“Хоћу суживот у миру и да знам гђе је Република Српска. Неће из Сарајева успјети да овладају Републиком Српском. Ово је наш грунт и тако ће и остати. Напоре које улаже предсједник /Србије Александар/ Вучић да осигура сигурност и мир, тако и ми морамо. Наша будућност је оловка, глас, окупљање. Никакви више сукоби. Нисам предсједник сукоба, али јесам предсједник који чува Републику Српску. Слободно ће живјети Република Српска, Србија и Руска Федерација”, закључио је Додик.

Додик рекао је данас у Братунцу у обраћању на обиљежавању 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу, да се свака бол мора једнако поштовати и са њом саосјећати, те нагласио да Српске није спремна да погне главу и да неће прихватити ниједну одлуку лажног високог представника.

Додик је у обраћању на обиљежавању 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу рекао да сваке године одаје почаст прецима широм Српске, наводећи да је огромна српска жртва, као и да је прошли вијек страдалнички за Србе.

„То је вијек заблуде за Србе. Неки су се одлучили за југословенство које је сахранило српски национални идентитет. Други свјетски рат је био страдалнички јер све те године рађено је на убијању идеје јачања српског националног идентитета“, навео је Додик.

У Братунцу је данас обиљежена 31 година од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу, а Његова светост патријарх српски Порфирије је код Спомен-крста на братуначком гробљу служио парастос за 3.267 страдалих Срба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана