Додик стигао у Суд БиХ

ГС
Foto: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик стигао је у Сарајево. Пред Судом БиХ је заказан претрес у предмету против њега због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подсјећамо, Шмита у Федерацији БиХ признају за високог представника док се он у Републици Српској третира као њемачки дипломата, а често и само као туриста, јер његово именовање није потврдио Савјет безбједности УН.

Претрес ће бити одржан само за Додика, с обзиром да Суд БиХ није прихватио захтјев да се предмет против предсједника Републике поново споји са предметом против вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића. Предмети су раздвојени јер Лукић, због здравствених проблема, није могао присуствовати на почетку главног претреса, који је био заказан 17. јануара.

Муса одустао од окупљања пред Судом БиХ

Пред Судом БиХ најављено је и окупљање присталица Санина Мусе, бившег припадника одреда "Ел Муџахедин", иако сарајевска полиција није запримила захтјев за одржавање протеста. Међутим, покретач окупљања се, ипак, предомислио.

Опширније читајте ОВДЈЕ.

Додикове присталице и данас у Сарајеву

Додик је замолио своје присталице да овога пута не иду пред Суд БиХ да му дају подршку, како би се избјегао потенцијални сукоб. Ипак, они су одлучили да дођу.

Међу окупљенима испред комплекса правосудних институција БиХ су српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те министри у Влади Републике Српске Денис Шулић, Ален Шеранић, Зора Видовић, Петар Ђокић, као и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић.

Присутни су и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, те замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Подршку предсједнику Српске пружају и представници Срба у Федерацији БиХ, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, велики број одборника у локалним заједницама, студенти, директори јавних предузећа и бројни функционери.

Испред рампе на улазу у комплекс правосудних институција дошао је и човјек који носи велики бијели шал у знак подршке Суду БиХ.

Окупљање је, раније, најавио Кошарац.

Стрика више није судија у предмету против лидера СНСД-а

Суђење у поступку који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика, умјесто судије Мирсада Стрике, преузела је судија Сена Узуновић.

У распореду суђења на интернет страници Суда БиХ стоји да је судија задужен за овај поступак Узуновићева.

У њеној биографији се, између осталог, наводи да је 1993. именована за судију Окружног војног суда у Мостару – Одјељење Коњиц и ту дужност је обављала све до 1996. године.

На дужност судије Суда БиХ ступила 8. августа 2022. године.

Вито Поповић: Претрес против Додика треба одложити

Није уобичајено да на претрес дође нови судија и да одмах води поступак, рекао је професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић, коментарушићи именовање Сене Узуновић за новог судију у поступку против предсједника Српске Милорад Додика.

- Уобичајено је да се претрес одложи и да се судија припреми, да се отклоне све дилеме које би постојале у вези промјене судије у том поступку - рекао је Поповић.

Прочитајте и:

Додик: Тражићу да ми се суди у кафани

Чубриловић: Не треба се освртати на наметнута рјешења са стране

Вујичић: Додику од рочишта до рочишта мијењају правила

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана