Додик: Српску ћу бранити до краја!

Срна
Додик: Српску ћу бранити до краја!

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће Српску бранити до краја упркос разним негативним акцијама усмјереним ка Републици Српској, те истакао да су америчке санкције према појединцима и компанијама безочно наметање политичке воље и примарно политичко питање.

Додик је нагласио да су санкције порука свакоме ко не остварује очекивања Сједињених Држава да ће бити кажњен, санкционисан, да ће му бити угрожена радна и људска права, те да је лаж све што причају "носиоци демократије".

"Све пада на једном острашћеном механизму који је направљен у садејству са локалним људима. Знамо именом и презименом ко је радио на опсервацијама кога треба санкционисати. Плаћају их кроз разне донације и онда су они сервилни", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, проблем сваког друштва који жели своју аутономију и сувереност јесу људи "пете колоне" који оперативно раде на општој политичкој хајци усмјереној против Републике Српске и људи који је представљају.

"Појави се чланак који преносе сви који су на платном списку Американаца, попут БН телевизије, Кликс.ба, /Небојше/ Вукановића... Онда се појави друга колона, као што је /Игор/ Црнадак који то коментарише и тако се покушава направити један приступ у којем су само они у праву и то што ће се показати временом да је све то лаж шта коме значи када му уништите предузеће", рекао је Додик.

Он је поновио да је САД успоставила механизам и монопол који користе уз полтронство одређених домаћих институција, банака и осталих који су себи дозволили да буду потпуно зависни од воље САД.

"Није довољно што радите све у скалду са законом, што немате никакве покренуте процесе , што плаћате плате и порезе редовно. Али, ако се дрзнете да сте моћни и парирате неким њиховим компанијама онда ћете бити затворени. То је порука", истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да фирме које су санкционисане слове за најбоље у БиХ и да разлог за санкције треба тражити и у конкурентности, јер нису успјели посредством политичке воље да их истисну из послова на нивоу институција БиХ, а чињеница је да су квалификоване и конкурентне са цијенама.

"Користе се разне измишљотине. Република Српска је довољно мала да Милорад Додик зна 80 одсто људи, јер сам их срео на неки начин. Ако је критеријум да се неко зна са мном, то је очигледно измишљотина која пада само каубојима на памет", истакао је предсједник Српске.

Он је поручио да ће Српска тражити рјешење за ову ситуацију, јер санкционисаним фирмама и запосленима није нимало лако, а засутављене су и важане пословне приче.

"Како ниједна фирма у ФБиХ није проблематична? Само је важно држати проблем у Републици Српској чисто из политичких разлога... Постоји план којем се Република Српска супротставља, али значајан дио јавности неће да то разумије, један дио потпуно у функцији, као што је ПДП и одређене политичке партије", рекао је Додик.

Он је нагласио да се све веже и за причу о његовом сину, којег углавном помињу у негативном контексту, али да је он поносан на њега јер је образован и успјешан пословни човјек.

"Поносан сам на свог сина, на оно што је постигао. Нема ниједне пријаве кривичне, чак ни за прекорачење брзине, али свако покушава нешто да пакује", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска има и пријатеље, да се он не крије иза Српске и да од ње неће одсутати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана