Додик: Српски народ увијек био слободарски

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је у Бањалуци да је српски народ увијек био слободарски, те да данас Српска и Србија славе јединствен празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

"Зато желим нашем народу и свим људима који са нама живе да честитам овај празник. Да им буде срећан и дуго да га обиљежавају", рекао је Додик на обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је истакао да је више од 100 година било потребно да се јединствено обиљежава овај празник, односно дан када је пробијен Солунски форнт.

"Тада је донесена слобода не само српском народу, него и осталим народима на овим просторима. Ти којима смо донијели слободу послије су покушали да нас сатанизују и понизе", рекао је Додик.

У Палати Републике у Бањалуци у току је пријем који организује предсједник Републике Српске Милорад Додик поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, а на почетку свечаности интониране су химне Републике Српске и Србије.

A group of people in a roomDescription automatically generated

"Слобода нема цијену, јер се плаћала животима"

Додик је рекао да за српски народ слобода нема цијену, јер су у прошлости управо слободу плаћали животима, те позвао на очување мира и стабилности на овим просторима истакавши да воља једног народа за слободом и јединством није уперена против некога, већ је одраз жеље за мирним суживотом.

"Ако нисте упорни онда ће вам одузети јединство и слободу. Ако немате јединство, онда сте изгубљени и туђи. То је баш оно што наши непријатељи желе. Слобода је увијек везана за постојање државе. Тако је и данас", рекао је Додик обраћајући се присутнима на пријему у Палати Републике поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Истакао је да су слободу Србима наводно давали савезници а заправо су давали кредите, те указао да су једино Руси послали ултиматум савезницима да се сачува српска војска и народ те да се њима дугује захвалност.

"Српског борца није ништа поколебало да буде снажан и да избори слободу", рекао је Додик.

Каже да је била грешка послије Првог свјетског рата правити заједничку државу, јер су други народи то искористили за предах да би угрозили слободу српског народа и остварили своје националне интересе.

"За слободу коју ми живимо заслужни су сви они који су дали своје животе", нагласио је Додик.

Додик је изразио захвалност Србији и предсједнику Александру Вучићу јер са Српском прослављавју Дан српског јединства, те додао да је српски народ увијек имао храбрости да стане пред велике силе да би сачувао понос, достојанство и слободу.

"Тако је било и када смо стали пред Османлије, Аустроугаре, Нијемце па и НАТО савез деведесетих година", истакао је Додик.

Каже да Србија и Српска чувају мир и стабилност, чему се противе они који желе да дезинтегришу Србе.

"Нико не може да забрани нашу наду и снове. Пут којим смо кренули подсјећа на жељезничку пругу који иде према нашем јединству, очувању идентитета, слободе и застава", рекао је Додик.

Каже да непријатељи Срба покушавају разбити српско јединство, те је управо у томе снага и моћ данашњег празника.

"Нећете дијелити овај народ и нећемо одустати од свог идентитета. Поносан сам на чињеницу јер сам био један од оних, заједно са предсједником Вучићем, који је довео до тога да заједно обиљежавамо овај дан", поручио је Додик.

"Нико не може срушити српски порив за слободом"

Додик је истакао да нико никада неће и не може срушити порив српског народа за слободом, једниством и националном заставом. Он је нагласио да зато Срби треба да истичу своју тробојку, као частан и поштен народ, тиме градећи и чувајући сопствени идентитет.

"Ако је некоме криво због овога, то није до нас. Ми ћемо увијек бити поносни и достојанствени", рекао је Додик на обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је истакао да је много урађено и да Српска показује да опстаје и остаје, иако није било предвиђено да тако буде.

"Први дан након потписивања Дејтонског мировног споразума кренуло се у његову опструкцију и рушење. Републици Српској су наметнуте такозване реформе које су требале да значе њено самоукидање. Зато је снага свих нас и генерација које долазе што не одустајемо у одбрани Републике Српске. Први пут када тако не буде, неће нас бити", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су Срби грађани другог реда у Федерацији БиХ.

"Зато се мора знати да никада, нико неће срушити порив српског народа за јединством, слободом и својом заставом. Нека живи Република Српска, Србија и српски народ!", поручио је Додик.

Прије обраћања приређен је и пригодан култуно-умјетнички програм.

Нумером "Тамо далеко" окончана је свечаност у Палати Републике поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Дан српског јединства

Свечана академија поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе биће одржана вечерас у Новом Саду, а присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, а установљен је на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.

Повезане вијести:

Вучић: Данас празник српског народа ма где живео

Вишковић: У три ријечи уткана судбина српског народа

Цвијановић: Српски народ опредијељен да сачува слободу и јединство

Вулин: Срби изабрали да се уједине, у томе их ништа не може зауставити

Baњалука окићена заставама Српске и Србије

Почео пријем у Палати Републике, Додик дочекан аплаузом

Каран: Дан српског јединства је празник сваког Србина ма гдје се у свијету налазио

Којић: Српска саборност достиже свој врхунац у 21. вијеку

Додик: Дан српског јединства обједињује све Србе

Вишковић: Јединство српског народа је императив за све генерације

Стевандић: Српски народ увијек се борио за правду, слободу и истину

Вријеме славе и поноса: Како је српска војска пробила Солунски фронт

Годишњица пробоја Солунског фронта: Јуриш који нико није могао да заустави

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана