Додик: Српски народ може да оствари своје националне циљеве

Срна
Foto: Срна

НОВИ САД - Предсједник Републике Српске Милорад Додик вечерас је на свечаној академији у Новом Саду изразио увјерење да српски народ може да оствари своје националне циљеве ако је јединствен, слободан и слободно истиче своју заставу.

Додик је на свечаности у Српском народном позоришту поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе поздравио окупљене и честитао им данашњи празник.

Он је подсјетио да је овај празник био неоправдано потиснут и истакао да су Срби донијели слободу другима на Балкану сматрајући да су им браћа.

"А они су то схватили као прелазно рјешење ка својим националним државама", навео је Додик.

Он је додао да је Србија на крају тог вијека проглашена сатанизованом, али и поручио да се српски народ враћа себи.

Предсједник Републике Српске рекао је да су Срби у овај вијек ушли са двије државе - Српском и Србијом и да се враћа снага српског народа.

Он је поручио да српски народ има право да обиљежава своје празнике и да се уздигао у тренуцима када глобалисти сматрају да мора да буде жртва неких идеја.

Додик је нагласио да српски народ има право на своје јединство, на идентитет, писмо, језик и да буде поносан на своје претке и на слободу.

"Гдје нема српске државе, нема ни слободе за Србе што најбоље могу да покажу наши сународници у Федерацији БиХ, којима се упорно отимају права", истакао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да српско јединство и слобода не значе позив на освету, већ значе слободу и за друге људе.

Он је позвао на очување слободе и вјеру у политику предсједника Србије Александра Вучића да се сачува мир у смутном времену нереда, да српски народ у миру нађе своје мјесто у новим транзицијама.

"Нека живи сјећање на све наше претке, нека живе Српска и Србија и српски народ гдје год се нашао", поручио је Додик.

Србија и Република Српска вечерас свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду заједнички прослављају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Свечаности присуствују званичници Србије и Републике Српске, црквени великодостојници и многе јавне личности из свих сфера живота - Његова светост патријарх српски Порфирије, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, премијер Србије Милош Вучевић, министри у Влади Србије и Српске, парламентарци, представици војвођанске власти, представници Владе Сјеверне Македоније.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, симболично је установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а прославља се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана