Додик: Српска жели да има сигурну пољопривредну производњу

ГС
Foto: РТРС

ГРАДИШКА- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да су владе Мађарске и Републике Српске, као и Србије, одговорне и рјешавају тренутне изазове, а један од доприноса томе је реализација програма подршке Мађарске привреди у Српској којим се поручује да Република Српска жели сигурну пољопривредну производњу.

"Да бисмо знали шта треба да урадимо морамо да идентификујемо проблеме. Производња хране, енергетска стабилност, електрична енергија, нафта, гас и остало данас попримају највећи приоритет у раду свих влада и држава", рекао је Додик на свечаности у Градишци поводом почетка реализације програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Он је додао да је дошло вријеме када се у пољопривердну производњу треба увести више механизације, због чега је племенита прилика коју је пружила Мађарска.

Додик је позвао пољопривреднике да без оклијевања искажу интересовање за овај програм, те поручио да ће, уколико буде неопходно, помоћ дати и Влада Српске.

"Нећемо пропустити прилику да овај програм добије велики значај", нагласио је Додик.

Он је додао да је задовољан што је анимиран велики број пољопривредних произвођача за овај важан програм, у који многи нису вјеровали.

Додик је захвалио премијеру Мађарске Виктору Орбану, предсједнику Мађарске Каталин Новак, као и мађарском министру спољних послова Петеру Сијарту и осталим мађарским дипломатама на подршци и сарадњи да овај пројекат буде реализован на добробит мађарских произвођача и пољопривредника из Српске.

"Ово је први у низу пројеката који ћемо реализовати. Укупан оквир је око 100 милиона евра. Сада реализујемо ово за пољопривредне произвођаче. Заједно ћемо видјети да ли постоји потреба за додатном интервенцијом у том сектору", рекао је Додик.

Он је поручио да је Орбан велики лидер ЕУ, те да вриједности за које се залаже прелазе границе ЕУ и његове земље.

"Орбан је велики државник који у епицентар својих искушења, као државник и политичар, ставља свој народ, али једнако тако и сарадњу са другим државама и народима, а резултат тога је и један овакав пројекат", нагласио је Додик.

Он је додао да са Орбаном дијели политичке вриједности које заступа, а које се прије свега односе на изградњу нације и породице и њиховог идентитета, те да очување традиционалних вриједности у породици представља један од највећих задататака у развоју држава и народа.

"Пред најездом других вриједности које анулирају породичне, морамо да кажемо јасно свој став. Предсједник Орбан са својом екипом не оклијева да то учини, као ни ми. Тиме не желимо да било кога повриједимо, само желимо да одбранимо оно што мислимо да су наше вриједности - породица, стабилност, отац - мушко, мајка - женско , дјеца. То је у основи цивилизације и не треба да бјежимо од тога", рекао је Додик.

Он је замолио присутног замјеника министра спољних послова и спољне трговине Мађарске Левента Мађара да у своју земљу пренесе поруку да су људи у Републици Српској веома позитивно реаговали на програм подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

"Живјела Мађарска и Република Српска", закључио је Додик у обраћању.




Аџић: Значајан програм подршке Владе Мађарске за привреду Српске

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је програм подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској од посебног значаја и истакао да то не би било реализовано без залагања и унапређења односа Српске и Мађарске.

- Увјерен сам да ће овај програм представљати додатни стимуланс привреди Републике српске, али и Градишци која у одређеним областима пољопривредне производње заузима водећа мјеста у Српској - истакао је Аџић, обраћајући се у Градишци на свечаности промоције програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.



Указао је на чињеницу да је пољопривредна производња кључна претпоставка одрживости и опстанка руралних подручја која су од посебног значаја за свеукупан развој одређеног простора.

Аџић је рекао да за овај и низ других пројеката реализованих на добробит грађана Српске изражава захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић и Влади Српске.

Он је захвалност исказао и Влади Мађарске и њеном предсједнику Виктору Орбану и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за постигнути договор чији је резултат подршка привреди Републике Српске.

Мађар: Циљ је да пољопривредници постану конкурентнији на тржишту

Замјеник министра спољних послова и спољне трговине Мађарске Левенте Мађар рекао је данас у Градишци да је пољопривреда основа за развој земље, те да је циљ програма подршке мађарске Владе привреди у Српској модернизација опреме за пољопривредне произвођаче, како би они постали конкурентнији на тржишту.

Мађар је истакао да је између Мађара и Срба протеклих година формирано искрено пријатељство, које је овим пројектом и конкретизовано.

"Жељели смо да то пријатељство са наше стране изразимо конкретним стварима, те смо зато били отворени за приједлог Фондације за одрживи развој Републике Српске `Прогресус` да покренемо програм привредног развоја у Српској", рекао је Мађар, обраћајући се у Градишци на свечаности промоције програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Он је навео да је област пољопривреде изабрана јер је она основа развоја и опстанка Српске и БиХ.

"У Мађарској вјерујемо да се будућност земље заснива на развоју пољопривреде. Модернизацијом ваше опреме и производње, како бисте постали конкурентнији, изражавамо поштовање према вама, као и нашу намјеру да пружимо подршку БиХ и Српској да ово постане просперитетна регија", рекао је Мађар.

Директор Фондације за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" Андреа Јаглица изразила је задовољство јер су пољопривредници у Српској показали велико интересовање за овај пројекат.

"То указује и да је овај програм важан за Српску, да је вриједан и да ће успјети", рекла је Јаглица.

Она је захвалила предсједнику Мађарске Катлин Новак, јер је препознала потенцијал Српске, те реализацијом овог пројекта дала шансу да се он искорити.

Јаглица је захвалила и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, јер је без резерве и са поносом тражио помоћ Владе Мађарске, знајући да та подршка Српској долази без услова и политичких хипотека.

"Посебна захвалност иде институцијама Српске, које су одмах препознале значај пројекта и ставиле на располагање своје капацитете, како би се он реализовао", рекла је Јаглица.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана