Додик: Српска се несумњиво гради

Срна
Додик: Српска се несумњиво гради

МОДРИЧА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да се Република Српска гради и жели да сарађује са кинеским партнерима, што показује и почетак изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Додик је оцијенио да изградња ове дионице неће бити велико оптерећење за Републику Српску.

“То је негдје око 35 или 40 милиона на годишњем нивоу и мислимо да то можемо обезбиједити из различитих извора”, рекао је Додик новинарима у Модричи, након свечаности поводом почетка изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Он је захвалио кинеској страни што је била упорна и није одустала од потребе и жеље да буде партнер Републици Српској на изградњи овог пута.

“Желимо да наставимо да сарађујемо са овом и другим кинеским компанијама. Имамо веома добре односе са Кином, подржавамо њену политику, као и њеног предсједника Си Ђи Пинга, великог и моћног државника, који је промовисао пројекат жЈедан појас, један путж и поносни смо на чињеницу да у оквиру тога можемо да градимо и ову дионицу ауто-пута”, рекао је Додик.

Он је истакао да се Република Српска несумњиво гради, да то није никаква предизборна прича и да се неће стати док не буде завршено.

Додик је подсјетио да се у сарадњи са кинеском компанијом ради и на ауто – путу од Бањалуке до Приједора, а нада се да ће се у наредним мјесецима постићи стратешки договор са Кинезима да се гради дио коридора “Пет це”, јер постоји застој у финансирању од ЕУ.

Он је поновио да једнако захтјевна и мисија наставка градње да се од Бијељине преко Зворника, Милића, Власенице, Хан Пијеска, Сокоца дође на Пале брзом саобраћајницом или ауто-путем, који ће се спојити са путем који иде од Вишеграда према Источном Сарајеву, а од Вишеграда наставити даље преко општине Рудо до Фоче и преко Тјентишта према Гацку, Билећи и Требињу.

То је, каже, крајњи циљ институција Српске, а указао је и да постоји потреба да се изгради дионица ауто-пута од Бањалуке до ентитетске границе према Мркоњић Граду и Купресу, што је у плановима.

“Република Српска ће са таквим завршетком мреже ауто-путева изгледати другачије, моћније и биће добра дестинација за живот”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да се сарадња са Кином огледа и у чињеници да кинеска компанија “Синофарм”, једна од најмоћнијих у свијету, гради и завршава болницу у Добоју.

“Наставићемо са том добром праксом. Са кинеским партнерима крећемо у велики пројекат да свака локална заједница изгради колекторе и пречистаче, како би се укључили у такозвану зелену агенду, што нам је неопходно”, рекао је Додик.

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг пожелио је да пројекат изградње дионице ауто –пута Вукосавље – Брчко постигне велике успјехе.

Он је изразио задовољство јер је вечерас био у прилици да присуствује свечаности поводом обиљежавања почетка изградње ове дионице.

“Кина инсистира на зеленом и трајном развоју, те сматрамо да је развој кључ за сва питања”, рекао је Пинг и додао да су Кина и БиХ постигли активне резултате у области енергетике, саобраћаја и пољопривреде.

Званичници Републике Српске и кинески партнери данас су свечано положили камен темељац на изградњи ауто-пута Вукосавље-Брчко, који ће укупно бити дуг 33 километра.

Ова дионица дио је будућег ауто-пута Бањалука-Бијељина-граница са Србијом, који је као приоритетни правац дефинисан Просторним планом Републике Српске и стратешким плановима предузећа “Аутопутеви Републике Српске”.

Уговор о пројектовању, изградњи и финансирању потписан је 24. августа са Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство, као најповољнијим понуђачем у поступку јавне набавке коју је спровело предузеће “Аутопутеви Републике Српске”.

Додик: Ауто-пут Вукосавље-Брчко доказ партнерства, успјеха, способности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је ауто-пут Вукосавље-Брчко доказ партнерства, успјеха, способности Републике Српске.

"Ово је велики корак. Поносан сам што иза нас остају дјела", рекао је Додик у Гаревцу код Модриче гдје је озваничен почетак радова и додао да вјерује да ће у наредних четири-пет година бити комплетно изграђен ауто-пут.

Додик је рекао да је план примарно повезати Бијељину са Бањалуком, али и са Србијом, а даље ићи према према Зворнику, Вишеграду и Требињу.

Он је најавио да ће 15. септембра у Бијељини са предсједником Србије Александром Вучићем свечано отворити ауто-пут Бијељина-Рача.

Додик је истакао да ни у тешким оклностима свих ових година нису по страни остављени капитални пројекти, попут оних у области здравства, путне инфрастркутуре.

"Мораћемо и да завршимо реконструкцију свих домова здравља", истакао је Додик.

Он је навео да је Српска све то могла да уради јер је имала међународне пријатеље, те истакао Кину која показује резултате.

"Ми смо пријатељи Кине, подржавамо њену политику, увијек смо на страни Кине која је спремна да брани свој суверенитет", рекао је Додик и додао да је Кина показала способност да се прилагоди, да развија економије.

Он је навео да жели да настави подршку и учешће у програму "Један појас један пут".

"Нисмо спремни да одбацимо наше партнере, долазили са Истока или Запада, али Кина је партнер без условљавања, кинеска политика је политика немијешања у унутрашње ствари", навео је Додик.

Он је навео да Кина поштује међународне споразуме, а да неки други то не раде.

"Ми имамо тај проблем што неки други мисле да ми морамо да се прилагодимо њиховим плановима", додао је Додик.

Он је подсјетио да никада нису доживјели од кинеских партнера да условљавају, нити су тражили подршку за њихове политике.

"Ако узимају нашу аутономију, да доносимо одлуке, онда нам таква БиХ не треба. Спремни смо да прихватимо ону која је предвиђена Уставом и Дејтонском споразумом. Нисмо спремни да прихватимо ништа друго", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска никада није имала више пријатеља и дестинација на којима је разумију.

"Можемо рачунати на партнерсто које Кина нуди. Хоћемо партнерство и са ЕУ, са свим компанија и са истока и запада, не желимо да се на нашој линији разграничи свијет на исток и запад, како то неки хоће", рекао је Додик.

Он је поновио да санцкије Русији неће бити уведене ни док је он у Предсједиштву БиХ, а неће бити ни када буде Жељка Цвијановић.

"Република Српска је све снажнија", закључио је Додик.  

Ауто-пут Вукосавље-Брчко први пројекат кинеске државне корпорације у Српској

Ауто-пут Вукосавље-Брчко је први пројект који је преузела Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерства на територији Републике Српске, рекао је данас предсједавајући Корпорације за иностране послове Ли Бишенг у Гаревцу код Модриче гдје је озваничен почетак радова.

Ли је захвалио је Влади Републике Српске што је пружила прилику да учествују у једном оваквом пројекту.

"За нас је то пројекат од великог значаја", рекао је Ли и додао да је то веома значајан пројекат и за Владу Републике Српске.

Он је навео да сви радови са овим пројектом тренутно напредују према плану и да ће послије данашње церемоније распоредити ресурсе и дати све од себе да обаве оно што даље слиједи.

"Вјерујемо да ћемо уз заједничке напоре и подршку Владе и инвеститоре бити уз могућности да успјешно реализујемо пројекат. Такође радујемо се овом пројекту и прилици за даљу сарадњу са Републиком Српском и у неким другим областима", истакао је Ли.

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Слободан Станаревић рекао је да је ово још један доказ да Република Српска има пријатеља кад Европа закаже.

"Кад Европа закаже појаве се Кинези, Србија, Русија тако да знате да ми никада нисмо сами", истакао је Станаревић.

Он је навео да је ова дионица ауто-пута дуга 33 километра која представља централну трасу на будућем аутоуту Бањалука Београд.

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг указао је на значај развоја привреде путем изградње инфрастурктуре. "Овим ћемо стварати бољу будућност и отворити поглавље сарадње и развоја", рекао је Ђи.

Према његовим ријечима, Република Српска има добро пословно окружење које кинеским предузећима пружа снажну гаранцију да овдје прошире своје пословање.

Он је истакао да сарадња између Кине и Централне и Источне Европе не заостаје иако је пандемија ковида изазвала глобалну криза, као и да изазовна времена захтијевају сарадњу.

"Економска сарадња Кине и БиХ је веома флексибилна, постигли смо велике напретке", рекао је Ђи и додао да постоји огроман потенцијал за даљу сарадњу.

Он вјерује да ће сарадња са Српском ове кинеске компаније допринијети изградњи локалне инфраструктуре и економском развоју.  

Вишковић: Веома брзо биће уговори за све предстојеће дионице према Бијељини

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да ће Српска веома брзо имати уговоре и финансијску конструкцију за све предстојеће дионице ауто-пута да би Добој према Бијељини у пуном капацитету био повезан.
Вишковић је рекао да је изградња 112 километара ауто-путева, које је актуелна власт урадила у протеклих 15 година, знак развоја и просперитета Српске.

Вишковић је, након полагања камена темељца на изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко у Гаревцу код Модриче, напоменуо да је ријеч о изградњи ауто-пута према граници са Брчко дистриктом, за шта је предвиђено 650 милиона КМ, плус ПДВ, на 15 година, уз гаранцију Владе Републике Српске, и у периоду грађења од три године.

Извођач радова је Кинеска државна корпорација за грађевинско инжењерством, девета по рангу међу 500 таквих компанија на свијету.

“То довољно говори о њиховој снази и ономе што могу да ураде и како да ураде. Подизвођачи на овом пројекту ће 90 одсто бити компаније из Републике Српске и користиће се ресурси Српске”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће изградња наведене дионице ауто-пута помоћи развоју локалних заједница кроз које пролази тако што ће привући стране и домаће инвеститоре.

Према његовим ријечима, стварају се предуслови бржег развоја, а најбољи примјер тога је Прњавор.

“На наше примједбе које смо изрекли јуче у Добоју реаговали су из Европске банке за обнову и развој и тражили састанак са мном већ у понедјељак и ја ћу им пренијети наше ставове”, рекао је Вишковић, додајући да Република Српска жели убрзани развој.

Он је додао да Република Српска већ у петак има заказане разговоре са кинеским партнерима у вези са дионицом ауто-пута од Брчког до Бијељине.

“Већ се изводе припремни радови, кренуло се са навозом материјала на дионици ауто-пута од Раче до Бијељине од 19 километара, 80 одсто финансира Србија, разлику финансира Влада Републике Српске. Изабран је извођач”, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће се 15. септембра, на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, са Србијом озваничити и почетак радова на тој дионици ауто-пута.

Вишковић је подсјетио да је Српска саградила нови мост преко Саве у Градишци те да ће до сљедећег љета бити саграђен и мост у Рачи.

“Ми очекујемо да у наредних четири или пет година повежемо Бањалуку и Београд ауто-путем”, рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је најавио да ће 2. септембра бити потписан меморандум о разумјевању са кинеским партнерима за изградњу брзе саобраћајнице од Бијељине преко Зворника, Милића, Власенице до Подроманије.

“То је онда повезивање на брзу саобраћајницу или ауто-пут Вишеград према Сарајеву, а наша је жеља у неком сљедећем кораку и да кренемо према комплетној Херцеговини”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће Влада Српске сутра одобрити издвајање додатних шест милиона КМ за изградњу пута од Тјентишта до Брода на Дрини.

“Коначно потписујемо уговор за изградњу и тог дијела пута од Тјентишта према Броду на Дрини и нови мост преко Дрине и 12 километара пута Брод на Дрини према Шћепан Пољу. Правимо повезницу према Шћепан Пољу, мост, и кањоном Сутјеске идемо на Тјентиште и даље према Гацку, Билећи и Требињу”, навео је Вишковић.

Говорећи о гасификацији Републике Српске, Вишковић је рекао да очекује да руски партнери дођу у Српску између 9. и 10. септембра.

“На највишем нивоу долазе људи из жГаспромаж и преговарамо око изградње гасовода од Бијељине према Бањалуци и даље према Новом Граду”, истакао је Вишковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана