Додик: Српска против наметнутих рјешења ОХР-а

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Република Српска против било каквих наметнутих рјешења од ОХР-а, што ради „лажни високи представник“.

Додик је навео да се политичко Сарајево нада побједи опозиције у Српској и да појединци изјављују да би у том случају могли да граде нову БиХ.

-То је веома неизвјесно. Коју нову БиХ? Мислим да БиХ треба да нестане, а не да се гради нова. Нема шансе да се гради нова и да се упропасти још генерација у неуспјелом експерименту - нагласио је Додик.

Додик је рекао да му нису важне критике које добија из Сарајева због састанка са руским амбасадором у Израелу Анатолијем Викторовим, јер ниједну ријеч нису изговорили против Сарајева.

-Они би да пратимо само њихове мигове и по њима поступамо, али то се, наравно, неће десити - поручио је Додик за РТРС.
Он је подсјетио да је Викторов својевремно руководио ОХР-ом у Мостару и није било потребе да му објашњава колико је ОХР антидејтонски, иако је дејтонска институција.

Додик је рекао да је у Израелу разговарао и са министром финансија ове земље Авигдором Либерманом као пријатељом Републике Српске о финансијским глобалним питањима, о инфлацији.

-Оно што сам могао да закључим, чини ми се да свијет никада није имао мање полуга да управља глобалним процесима као што је данас. Неолиберални свијет, који се наметао у посљедњих 20 година, очигледно је проглашено да је крај те етапе, а још није успостављен нови свјетски поредак - рекао је Додик.

Он је навео да су разговарали и о могућим пројектима, да је Либерман упознат о разговорима са једном израелском компанијом која у Српској жели да направи академију за сајбер процесе, што је подржао.

-Разговарали смо њиховим изборима који се одржавају 3. новембра и нашим који се одржавају 2. октобра. Био је занимљив разговор два пријатеља -  закључио је Додик.

Додик је боравио у тродневној посјети Израелу ове седмице.

Oцијенио је да је његова посјета Израелу била најбоља од свих до сада и да је имао прилику да обави низ важних састанака са људима из државног и друштвеног живота ове земље.

-У Израелу се добро зна за Републику Српску. Још се памти наша улога у вези са тим да је БиХ остала неутрална када се у УН гласало за признање Палестине - рекао је Додик за РТРС.

Додик је рекао да је био у прилици да разговара са предсједником Израела Исаком Херцегом на државној церемонији организованој у част творца савременог Израела Теодора Херцла.

Он је навео да се Херцегу захвалио што је први пут ове године предсједник Израела послао писмо поводом обиљежавања страдања у Доњој Градини у којем је напоменуо да познаје ситуацију у вези са Јасеновцом и Доњом Градином и да је ријеч о страшним стратиштима.

Додик је навео да је разговарао и са појединим министрима у Влади Израела, као и осталим важним људима за јеврејски народ, те да је у свим састанцима преовладавао пријатељски тон.

Он је нагласио да већина схвата ситуацију у БиХ, те да их је упознао са тим да је БиХ у пат позицији, да међународна интервенција великих размјера у прошлости није успјела, да БиХ има лажног високог представника и странце судије у Уставном суду БиХ.

Додик је боравио у тродневној посјети Израелу ове седмице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана