Додик: Српска одбацује сваку врсту дјеловања Шмита као високог представника

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Српска одбацује сваку врсту дјеловања Кристијана Шмита као високог представника, јер га Савјет безбједности УН није потврдио како је то предвиђено Дејтонским споразумом, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик током састанка са специјалним изаслаником њемачке Владе за Западни Балкан Мануелом Зарацином.

Додик је на данашњем састанку навео и да Шмит, представљајући се лажно, прави штету и угрожава суверенитет БиХ.

Када је ријеч о одлуци Владе Њемачке да обустави финансирања четири инфраструктурна пројекта у Српској, он је рекао да је ријеч о политичким и економским притисцима на Републику Српску, али да Српска има алтернативу за финансирање истих, саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

Додик је упознао специјалног изасланика Владе Њемачке о покушају отимања имовине Републици Српској, те поновио да је то питање ријешено Дејтонским споразумом и да имовина припада ентитетима.

Предсједник Републике Српске рекао је Зарацину да Српска, упркос бројним притисцима и опструкцијама за њен напредак, има позитивне макроекономске показатеље, стабилна је, снажна и способна да одбрани сваки свој интерес и да њени органи и институције функционишу без проблема.

Теме разговора биле су и Берлински процес, те интеграције БиХ у ЕУ, на чијем путу Српска остаје привржена и жели да буде видљива.

Данашњем састанку у Бањалуци присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана