Додик: Српска не одустаје од своје политике, закони остају на снази

Срна
Додик: Српска не одустаје од своје политике, закони остају на снази

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска не одустаје од своје политике, да закони о неприхватању и необјављивању одлука Кристијана Шмита и Уставног суда БиХ остају на снази док не буду испуњени захтјеви Републике Српске, те нагласио да је најава покретања процедуре за избор судија из Српске у Уставни суд БиХ само могућност.

Додик је напоменуо да прихватање могућности да буде покренута процедура именовања судија у Уставни суд БиХ ни у којем случају не значи да је Република Српска одустала од става да прије тога буде ријешено питање страних судија и доношења закона о Уставном суду БиХ.


Он је истакао да то није и не може промијенити ни састанак СНСД-а, ХДЗ-а и "Тројке".

Додик је рекао да је чињеница да су неке ствари покренуте са мртве тачке, али да тиме нису угрожени интереси Републике Српске и закључци Народне скупштине Српске.

Он је напоменуо да најава покретања процедуре за избор судија из Републике Српске у Уставни суд БиХ не значи да ће бити покренута.

"Ништа није завршено. Могуће је да ћемо покренути процедуру. То значи да ће неко ко је надлежан покренути процедуру избора судија Уставног суда БиХ. То пролази процес конкурса након чега долази код предсједника Републике, који предлаже Народној скупштини Републике Српске кандидата од оних који су се пријавили на конкурс", рекао је Додик за РТРС.

Он је додао да коначну одлуку доноси Народна скупштина Републике Српске, те да уз најбољу политичку вољу тај процес не може бити завршен прије нове године.

"Ту процедуру у сваком тренутку можемо обуставити. Сада морам све ово да говорим и питам зашто сам био у ситуацији да кажем да је то опет под нашом контролом", рекао је Додик.

Представници опозиције критиковали су јуче најаву и могућност избора судија из Републике Српске у Уставни суд БиХ, тврдећи да се тиме одустају од закључака и закона Народне скупштине Српске. 

Додик: Стевандић је у праву


Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да нико не може да оспори чињеницу да је играње за одређени клуб и репрезентацију питање и емоције, нагласивши да је зато предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић у праву и да не може бити доведено у питање његово опредјељење да се веже за српску државу.

"Његов лични избор је како ће да васпитава и образује своју дјецу, као и опредјељење да се веже за српску државу и то не може бити доведено у питање. Знам да су његови синови добри момци. У којем клубу и за коју репрезентацију ће играти њихов је избор. Зато је Стевандић у праву и треба подржати њихову жељу и љубав да играју за Србију", навео је Додик на "Твитеру".

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић раније је на "Твитеру" објавио да је Срђан Стевандић одбио да игра /и капитенску траку/ за репрезентацију БиХ.

Након тога су федерални медији пренијели да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао да жали предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића који "живи у БиХ, а сања Србију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана