Додик: Српска не може више назад, дотјерана је до зида

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Преко Уставног суда БиХ покушава се направити централизована БиХ по жељи Бошњака и ова институција функционише без закона, а све с циљем разградње Републике Српске. изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

“То се дешава у континуитету и ту се неће стати. Сада су на дневном реду ствари као што је имовина - и да то сада ставите у руке тројици страних судија из Њемачке, Швајцарске и Албаније и судије као што су ратни предсједник СДА и високи функционери те странке”, рекао је Додик.

Он је поновио да су управо они делегитимисали Уставни суд БиХ који је измјеном правила избацио Србе и судије из Републике Српске из одлучивања, те истакао да је управо суд преузео улогу високог представника у БиХ који је доносио одлуке искључиво на штету Српске.

Додик је рекао да је Српска реаговала адекватно доношењем новог закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који ће се сутра наћи пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске и нагласио да њено реаговање није исхитрено.

“Ако се боримо, имамо шансу да се изборимо. Сутра ћемо одлучивати о томе. Било је питање дана када ће доћи на дневни ред одбијање спровођења одлука Уставног суда БиХ, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ који ће избацити тројицу страних судија и који ће законом утврдити процедуре одлучивања”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је навео да није ријеч о кршењу Дејтона, те истакао да Српска не може више назад и да је дотјерана до зида.

“БиХ нема суверенитет са тројицом страних судија, са протекторатом и колонизаторским понашањем америчког амбасадора и оних који га прате у свему”, рекао је Додик.

Он је навео да у прошлости нису све судије, које је бирао СДС у Републици Српској, биле на страни права и да су искористили положај за лично богаћење.

“То је ствар СДС-ове политике ранијих година када су бирали такве људе у Уставни суд БиХ”, рекао је Додик.

Он је истакао да Српска не мора да бира судије у Уставни суд БиХ јер су ионако требали да “покрију” одлуке које се доносе на њену штету, додајући да су судије у тој установи са добрим платама испуњавале жеље странаца.

“Сада је дошло вријеме да у Републици Српској то зауставимо. То може да траје мјесец дана, годину или трајно. Уколико покушају да нешто учине након тога ми ћемо ићи даље. Залажем се за апсолутан прекид било каквог извршења одлука Уставног суда БиХ доношењем сутрашњег закона. Да се све заустави и каже да имамо приједлог за закон о Уставном суду БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да то подразумијева избацивање страних судија и учешће тројице судија из Републике Српске, те шест из Федерације БиХ, са фер приступом и избјегавањем прегласавања у овом тијелу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана