Додик: Из ФБиХ се прави лажан наратив о економском стању у Српској

Срна
Foto: Предсједник Републике Српске

БАЊАЛУКА - Из Федерације БиХ (ФБиХ) често у јавни етер шаљу неистине о Републици Српској и њеном економском стању али да их у томе демантује чињеница да је у Српској просјечна плата већа од оне исплаћене у ФБиХ, изјавио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик

"Често се од стране субјеката из ФБиХ у јавни етер шаљу неистине о Републици Српској и о њеном економском стању. Прави се лажни наратив који је усмјерен ка томе да се Република Српска оклевеће, представи лошијом и оном која само што није пропала", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, оно што их демантује је само један мали, али довољан, увид у статистику и податке објављене од стране надлежних, а то је да је просјечна плата у Републици Српској већа од оне исплаћене у ФБиХ.

"Док је у Српској просјечна плата за 2022. годину износила 585 евра, у ФБиХ је она нижа и износила је 580 евра. Обрачун је рађен по истој методологији. Још једна добра ствар у Српској - просјечна плата у јануару 2023. године износила је 622 евра, док за ФБиХ нема података о истој", навео је Додик на "Твитеру".

Додик такође наводи да је Српска стабилна и све јача имајући у виду позитивне економске трендове као што су раст БДП-а, кредитни рејтинг Српске и покривеност увоза-извозом.

"Добра вијест за грађане Републике Српске - остварени бруто домаћи производ у 2022. години износи 14 милијарди 240 милиона КМ и номинално је већи за 13,5 одсто и реално већи за 3,5 одсто у поређењу са 2021. годином", навео је Додик.

Он је истакао да је у прошлој, тешкој години раст био 3,5 одсто и довео је до тога да је јавни дуг Републике Српске смањен са 37 процената на 34 одсто БДП-а.

Додик је на "Твитеру" подсјетио да је кредитни рејтинг Републике Српске стабилан "Б плус", а врхунац позитивног тренда је чињеница да је у јануару 2023. године остварена покривеност увоза извозом по феноменалној стопи од 97,28 одсто.

"Радостан сам због ових резултата. Република Српска је стабилна и с оваквим резултатима све јача", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана