Додик: Српска има пријатеље који је разумију више него икада

Срна, РТРС
Додик: Српска има пријатеље који је разумију више него икада

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска има пријатеље који је разумију више него икада, а то доказују и јучерашњи састанци у Мађарској са више лидера.

Додик је рекао да се обично говори да је Српска скрајнута, као и да се ти исти надају да ће бити изопштена, чак и из финансијских могућности, али састанци које су протекла два дана имали са важним људима у Мађарској доказују да она има важне пријатеље.

Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић током дводневне посјете Мађарској састали су се са мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједницима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Азербејџана Илхамом Алијевим, Татарстана Рустамом Минихановом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом.

Разговарали су и са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик је рекао да су имали прилику да се сусретну и са људима који су раније били на важним функцијама, али да су кључни сусрети били са Орбаном, Ердоганом и Вучићем са којима су разговарали о свим важним и актуелним питањима.
Он је истакао да сви слушају о ситуацији у БиХ, те подсјетио да је Кристијан Шмит подвала да је представник међународне заједнице, да нема легалитет и легитимитет да се представља као високи представник.

-Имамо сурогат, лаж која се сипа у БиХ и лидери то разумију. Упознати су са тим да је готово немогуће да странац може да интервенише у законодавству. у Мађарској су рекли да је то неприхвативо и да се треба вратити договору - рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Бањалуци са српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић након дводневне посјете Мађарској.

Он је указао да је погубно да у БиХ постоје стране које подржавају да као тако нелегалан намеће законе.

-Укупан аранжман инвестиција у Републици Српској са мађарском Владом износи 118 милиона евра, a 18 милиона евра предвиђенo je за наставак додјелr пољопривредне механизације. Предвидjeli смо 70 милиона евра за неке од пројеката које је покушала да заустави њемачка Влада - навео је Додик.

Додик је рекао да је у Мађарској имао одличан састанак са премијером Виктором Орбаном, као и са лидерима Србије, Турске и Азербејџана.

- Азербејџан је познат по залихама гаса и нафте. Имају јаког лидера. Његово интересивање је како брзо можемо доћи до одређених пројеката. Оно што до сада није било, јесте пажња Европске уније ка Азербејџану. Азербејџан сада исказује интерес за гасовод кроз Републику Српску. Поред тога разговарали смо о додатним пословима око нафте и нафтне индустрије - каже Додик.

Нагласио је да је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о путној инфраструктури и изградње ХЕ Мрсово.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље - Светог Стефана (Иштвана), Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана