Додик: Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу

Милош Васиљевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Сарадња између Републике Српске и Србије је у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама и наш циљ је да те специјалне везе буду садржајније и да реализујемо још пројеката, рекао је предсједник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.

- Циљ да специјалне везе буду садржајније и да имају више пројеката. Обострани интерес Србије и Српске је био усмјерен управо ка томе - рекао је Додик након потписивања Меморандума о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама у Доњој Градини и Београду. Потписивању Меморандума су претходили билатерални састанци двају влада, Српске и Србије, те Сједница Савјета за сарадњу.

Састанку су присуствовали предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, премијери Радован Вишковић и Ана Брнабић, предсједници народних скупштина Ненад Стевандић и Владимир Орлић.

У Административном центру Владе у Бањалуци било је ријечи о унапријеђењу сарадње једног народа који дијели само ријека Дрина.

Додик је истакао да су на састанку анализирали све оно што су до сада урадили, те су креирали неке нове пројекте.

- Република Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу - поручио је Додик.

Он је додао да су разговарали и о санкцијама према званичницима Републике Српске.

- САД нису једини гарант и тумач Дејтонског споразума. Видимо оспоравање сјећања на догађаје као што је “Олуја” - казао је Додик додавши да ће Србија и даље радити на подручју Српске како започете тако и нове пројекте.

Вучић и Додик посјетили су јутрос Босански Петровац гдје су су положили вијенце на Петровачкој цести, поводом обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане у погрому “Олуја” 1995. године.

- Срби су учени да ћуте о страдањима, али ми ћемо наставити да говоримо о страдањима нашег народа - рекао је Додик

Вучић је истакао да Србија у потпуности поштује Повељу УН и не бира да ли јој одговара или не, напоменувши да у складу са принципима међународног права и постоји Дејтонски споразум.

- Поштујемо интегритет БиХ, два ентитета и три конститутивна народа. Очекујемо од БиХ да та држава поштује и наш интегритет, што није био случај у Савјету Европе - рекао је Вучић

Према његовим ријечима сарадња са Српском је одлична, нагласивши да су у ова два дана причали су и о тешким темама, о двоструким аршинима, стању српског народа на Косову и Метохији, али и о санкцијама.

- У сваком тренутку важно је да кажемо да не бежимо од пијетета и према туђим жртвама, али не желимо да прећуткујемо наше жртве - рекао је Вучић.

Свјесни посљедица

Како каже Вучић, Србија ће се према руководству Српске односити као да нема никаквих санкција. Свјестан је, да ће због тога сносити индиректне посљедице.

- Забринути смо због санкција, али довољно је јасно против кога су санкције усмерене. Званичан став је да је политика санкција руководству Српске непримерена - казао је Вучић те додао да те санкције неће никоме донијети добро.

- Ми у Београду до прошле године нисмо имали улицу посвећену јасеновачким жртвама, имали смо бесмислене називе улица. То показује да смо били васпитани да се стидимо свога рода, имена и презимена, али та времена су прошла - казао је Вучић.

"Српски свијет"

На питање новинара да прокоментарише то што га политичко Сарајево криви за креирање “српског свијета” након сваког састанка са предсједником Српске, Вучића је имао јасан одговор.

- Посетили смо Петровачку цесту, а у хрватским медијима већ је био наслов како им претим. Представљају ме као монструма и као психопату, те да креирам велику Србију - рекао је Вучић.

Вучић је још једном захвалио на срдачном дочеку у Републици Српској.

- Овакво гостопримство у Српској до сад нисмо имали .Код нас у Београд сви су добродошли и из Сарајева и Мостара - рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана