Додик: Српска ће обуставити све активности сарадње са НАТО алијансом

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Српска не жели да уђе НАТО савез и обуставиће све активности сарадње са том алијансом, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је рекао да сви људи из Српске који раде на тим питањима више то неће радити.

"Од замјеника министра у Савјету министра и министара у Влади Српске до свих оперативаца на тим питањима, закључно са комисијом у којој сједи један број Срба коју је именовао Савјет министара. У том погледу ми ћемо прекинути да радимо" рекао је Додик. 

Додик је навео да Република Српска ништа нема од њих, осим сталног тражења нечега, а то нешто је базично за Српску.

"Ми не можемо да будемо члан НАТО савеза, не због сукоба Украјине и Русије. Па ми смо то и прије говорили. Шта сад треба да се бојимо НАТО савеза и да кажемо да смо се прошли пут шалили. Не нисмо се шалили, сада смо одлучнији" додаје Додик.

Како Додик истиче, Република Српска не жели да се сврстава ни на једну страну.

Очување српског идентитета задатак за националну државу

Додик је изјавио данас да се у БиХ Србима морају вратити уставна овлаштења или ће у супротном бити донијета одлука о независној Српској, свиђало се то некоме или не.

"Морамо да се бавимо искључиво српским националним интересом, а то јесте очување националног идентитета на овим просторима, односно српска национална држава. Нема опстанка овдје ако се Српска не формира као самостална", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да БиХ не може да обезбиједи афирмацију српских националних интереса иако они нису на штету других који овдје живе.

"Наша тренутна понуда јесте да вратимо БиХ на уставни поредак који је предвиђен словом Устава, а не разним брљотинама које је направио високи представник и Уставни суд БиХ. Сарадња у БиХ може се одвијати само у оквиру Устава", поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске нагласио је да се његова борба одонси на добро позиционирање Републике Српске, а посебно у међународној политици, те је поручио да политичари и људи Српске никада неће прихватити било какво увођење санкција Русији или признавање самопроглашеног Косова.

"Ми смо за Европу нека несташна прљава дјеца или рођаци који се ваљају у тамо неком блату на Балкану. А пошто су се они увалили у блато које се зове сукоб Запада са Русијом, онда су се сјетили нас, па нас стално зову и нуде разна обећања да им се прикључимо и да уведемо санкције Русима... То нећемо прихватити, а поготово Европу која је поданичка јер ни сами не желимо бити поданици", каже Додик.

Он је рекао да је српски народ скрајнут у политици Федерације БиХ, те да тамо нема Срба који изворно и истински заступају интересе свог народа.

"Политички представник Срба јесте једино Република Српска", рекао је Додик и додао да Српска никада неће пристати на формирање "грађанске БиХ" у којој ће Срби бити непрепознатљива мањина која се ништа не пита.

Он је рекао да ће српски политичари по свим питањима оперативног карактера у БиХ одлучивати, али да неће о онима стратешког и системског карактера као што је питање имовине, јер је то већ раније утврђено Уставом БиХ.

"Имовина припада Републици Српској. Ми не можемо отети имовину која нама припада. То је признато кроз Дејтонски споразум и Устав БиХ. Ни на једну одлуку међународног фактора на том плану нећемо пристати никада, већ ћемо адекватно реаговати", истакао је Додик.

Он је рекао да се власт Републике Српске не намјерава бавити опозицијом која на фону политике политичког Сарајева сарађује са странцима, а у расколу је и никада се не изјашњава о важним питањима, попут самосталности Српске.

"Они кажу да ја причом о самосталности желим сакрити проблеме у Српској, да браним личну позицију и слично. Овдје се ништа не крије, иако има проблема са глобалног нивоа. Али ми немамо већих проблема, осим да одржимо стабилном нашу економију и финансије. Дакле, немамо већи проблем, осим да подижемо наш стандард и запосленост", рекао је Додик.

У вези са тврдњама потпредсједника ПДП-а Игора Црнатка о презадужености Републике Српске, Додик је рекао да је све у прецепцији Црнатка трагично, те поручио да ће Српска сервисирати све своје обавезе и да нема проблеме у вези са тим.

Додик спреман изнијети аргументацију да није било геноцида у Сребреници

Предсједник Републике Српске изјавио је данас да је спреман да се појави на било којем суду и изнесе аргументацију зашто у Сребреници није био геноцид.

"Није био геноцид у Сребреници и не прихватамо такву квалификацију. Изволите процесуирајте Милорада Додика и ја сам спреман да се појавим на сваком вашем суду и да изнесем аргументацију зашто то /дешавања у Сребреници у јулу 1995. године/ није био геноцид", рекао је Додик новинарима у Бањалуци реагујући на упит бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећиревића главном тужиоцу тужилаштва БиХ Миланку Кајганићу у којој је фази предмет против њега (Додика).

Додик је нагласио да свјесно износи такву тврдњу на бази оног што је читао о тој теми и на бази оног што су стручњаци написали цијели један зборник који говори о томе зашто то није био геноцид.

Он је подсјетио да је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо закон којим се кажњава негирање геноцида у Сребреници и да у Федерацији смију да говоре о геноциду, док Срби то не смију "зато што је Инцко рекао - идеш у затвор", додајући да се неће десити ни то да та квалификација послужи за дефинитивну и коначну дисквалификацију Републике Српске.

"То се неће десити и као предсједник не смијем дозволити да народ буде ућуткан, нити да се народу намјесте нетачне историјске квалификације", нагласио је Додик.

Он је истакао да је неко у великим центрима моћи хтио да каже да је био геноцид (у Сребреници) како би оправдао своје интервенције "такозване хуманитарне анђеле који бацају бомбе и убијају дјецу", подсјетивши да је у прошлом вијеку српски народ страдао од разних облика геноцида.

Додик је нагласио да се не може вјеровати правосудној институцији која је за рат и страдања изрекла Србима затворских казни од 1.100 година, а Бошњацима 40 година, као и да су "остали непроцесуирани Тарчини и много шта другог".

Задуженост Српске испод стандарда ЕУ

Додик  је навео да Српска није финансијски угрожена, да финансира све своје обавезе, те да је задуженост испод стандарда који прописује ЕУ.

Додик је напоменуо да је Српска правећи ауто-путеве и друге пројекте узимала међународна финансијска средства, додајући да је до 2007. била изопштена из донаторских и међународних кредитних средстава.

"Странци то нису дали, зато су све дали у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Од четири и нешто милијарде донација које су дате овде, више од три и по милијарде дато је ФБиХ, а Републици Српској тек нешто што се морало. Већина општина у Српској била је проглашена црном рупом или тачком тако да нису могле да учествују у финасирању", рекао је Додик одговарајући на питања током конференције у Бањалуци.

Додик је навео да је Република Српска у периоду око 2007. године имала домаћи производ од 3,8 милијарди КМ, који данас износи 13 милијарди КМ.

Он је рекао да је данас буџет Српске 5,4 милијарде КМ, а да је у времену када је обављао функцију предсједника Владе Српске износио 280 милиона КМ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана