Додик: Српска ће наставити да се бори за јачање односа са Србијом, али и своје аутономије

Срна
Додик: Српска ће наставити да се бори за јачање односа са Србијом, али и своје аутономије

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у интервјуу Срни да су Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа јасно дефинисани циљеви Српске и Србије, те да је реализовано све оно што је договорено на Свесрпском сабору, одржаном 8. јуна у Београду.

- Наше заједничко дјеловање има за циљ доношење одлука које ће заштити наш народ, а не радити против других како то острашћени појединци тврде. То је дио нашег националног програма који омогућава једнака права свима, али не дозвољава да се од Срба кроз њихову демонизацију прави некредибилан саговорник и отвара простор за укидање Српске и одузимања наших права. Република Српска, у оквиру права која су јој гарантована Дејтоном, наставиће да се бори за јачање наших односа са Србијом, али и јачањем своје аутономије - нагласио је Додик.

ОДЛУКА ЗАПАДА ДА ИЗАЗОВУ ХАОС У БиХ ДОВЕЛА ЈЕ ДО ТОГА ДА ЈЕ МИРНО РАЗДРУЖИВАЊЕ ЈЕДИНА ОПЦИЈА

На питање да прокоментарише писмо које је, како преносе медији, њемачки туриста Кристијан Шмит упутио предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу, у којем износи своје мишљење да Декларација садржи "неколико проблематичних закључака коју су у директној супротности са Дејтонским споразумом", предсједник Српске је одговорио да особа која се лажно представља као високи представник, иако то није, има само један проблем са Декларацијом и Свесрпским сабором, а то је што јасно и недвосмислено Српска и Србија кажу да Кристијан Шмит није високи представник.

- Он у БиХ борави нелегално под притиском дијела Запада који му даје подршку. У БиХ изазвао је хаос и кризу из које нико не може наћи излаз. Одлука дијела Запада да крену у такву авантуру довела је до ситуације у којој мирно раздруживање постаје једина опција. Спремни смо да разговарамо и радимо са свима у БиХ, без страног уплитања и покушамо урадити нешто на европском путу, али све док Американци у ту причу увлаче Шмита, то неће бити могуће. Европски пут БиХ могућ је само без Шмита и Мајкла Марфија - констатовао је Додик.

Предсједник Српске је појаснио да је мирно раздруживање реакција на акцију, односно одговор на авантуру и хаос које иницира Запада, а само с циљем да онемогуће сваки дијалог домаћих, легално и легитимно изабраних званичника у БиХ.

Званичници Српске, указао је Додик, увијек су отворени и спремни за разговор са партнерима на нивоу БиХ, уз максимално поштивање слова Дејтонског мировног споразума, али то Марфи и Шмит упорно стопирају, јер њима одговара криза и хаос а не дијалог, а све с циљем разградње дејтонске и стварања унитарне БиХ са апсолутном доминацијом бошњачког народа, док би Срби и Хрвати, конститутивни народи у БиХ, били сведени на ниво националних мањина, што им се, наравно, никада неће остварити.

МАРФИ НАЈВИШЕ ДОПРИНИО РАСТУРАЊУ ДЕЈТОНСКЕ БиХ

Што се тиче Марфијеве изјаве да је, након изазова са материјалном обновом БиХ, која је услиједила послије потписивања Дејтона, фокус партнерства САД и БиХ био на изградњи институција важних за даље функционисање БиХ као што Тужилаштво, Суд, Оружане снаге БиХ..., Додик је у интервјуу Срни истакао да Тужилаштво и Суд БиХ не постоје и да су то неуставне институције које су наметнули и њима управљају Американци, како је то и сам Марфи рекао.

- У њима раде људи који извршавају налоге Американаца, који немају ништа са правом и правдом. Амерички амбасадор Марфи је највише допринио растурању дејтонске БиХ. Република Српска учинила је све да сачува дејтонску, уставну, самосталну БиХ, а они су нам силом настојали да подметну оно на шта нисмо и никада нећемо пристати, дајући подршку Бошњацима да развијају своју идеју унитарног покрета, која је антидејтонска и антиуставна - нагласио је Додик.

Колико год пријетили, уцјењивали, санкционисали, рекао је предсједник Додик, они неће и не могу да промијене свијест људи који знају да све ово што ради Америка и њен амбасадор није добро ни за Србе, ни за Бошњаке, а ни за Хрвате.

Према његовим ријечима, то је добро једино за америчке интересе, а њихов интерес у БиХ је имовина којом желе да управљају.

- Из Европе стално стижу поруке да домаћи лидери треба да се договоре, без уплитања других, а једино је Америка та која инсистира на Шмиту и његовим наметањима, која су нелегитимна, нелегална и доводе цијели правни систем у БиХ у питање. Која то слободна земља може подржати урушавање позиције Парламентрне скупштине, издижући једног човјека изнад закона и Устава?! И на све то дође тај бахати Марфи и прича о суверености и држи нам предавања како би демократија требала да изгледа за остале народе - указао је Додик.

Он је додао да неће гледати у БиХ ту демократију коју Марфи прижељкује, а у којој неки неименовани странац иде и намеће силом одлуке умјесто да се закони доносе у парламенту.

БЕЋИРОВИЋ МОРА ДА РАДИ У СКЛАДУ СА УСТАВОМ, А НЕ СА ОНИМ ШТО МУ РЕИС КАЖЕ

Упитан да прокоментарише посјету бошњачког члана Предсједништва БиХ Италији, а која је изазвала бројне негативне реакције, чак и у федералним медијима посебно због његове иницијативе упућене италијанском парламенту да подржи одлуку од прије 32 године о усвајању резолуцију о суверенитету и територијалном интегритету БиХ, Додик је рекао да је Бећировић умишљена и самозаљубљена особа која се прави паметна, с тим што нема доказа да је ово задње.

- Он је овом својом најновијом иницијативом показао да је и сам свјестан да БиХ није суверена земља и да је у свијету све више актуелна и прихваћена потреба природног мирног раздруживања Српске и Федерације. Реалност коју живимо је та да многе пријатељске земље преиспитују како и у ком смјеру БиХ треба да иде, јер су Бошњаци самовољно изашли из дејтонских оквира. Можда то јавно не говоре њему, али питања која нама постављају су управо таква - навео је предсједник Српске.

Он је упутио Бећировића да пита Жељка Комшића шта је Борут Пахор када је био предсједник Словеније рекао и питао у Предсједништву БиХ.

- Српска и Федерација не могу ићи заједно док један од два бошњачка члана Предсједништва, мимо законом прописаних процедура и Устава БиХ, износи личне ставове и прави штету свима. Не може ићи напријед ни док Бошњаци бирају другим конститутивним народима подобне и њима пожељне чланове Предсједништва, који немају подршку свог народа, као што је то случај са Комшићем - додао је Додик.

Он је указао да је једина заједничка тачка и циљ у којем се састају интереси Републике Српске и Федерације европски пут, али Бошњаци су, како каже, успјели и ту да покажу недостатак досљедности и одлучности да се заврши оно што ЕУ очекује од БиХ, а то је одлазак страних судија, ОХР-а и самостално одлучивање демократски изабраних представника институција.

- Што се тиче Бећировића и ове његове иницијативе, морам да се сложим само у тврдњи да БиХ није суверена, али не на начин на који он то лажно тврди, него управо због бошњачке поданичке политике Западу. Међународни интервенционизам узрок је свих проблема у БиХ и генератор свих криза - констатовао је Додик.

Он је истакао да су Бошњаци охрабрени подршком дијела Запада и раде то што раде, самовољно иступају од онога што је званични став институција и руше оно што би требала представљати дејтонска БиХ.

- Резултат свега тога је мирно раздруживање, као једина могућа ствар која нам преостаје како бисмо сви могли да идемо својим путем напретка, јер заједно не можемо и то Бећировић свакодневно показује. Не можете преварама и лажима градити унитаристички пројекат. Бећировић мора да схвати да БиХ има Устав и да је он одговоран да у складу са Уставом обавља своју дужност, а не с оним што му реис каже - поручио је Додик.

На питање да ли вјерује да ће буџет БиХ бити усвојен с обзиром на ситуацију у Предсједништву, али и Дому народа, Додик је рекао да искључиво од Бошњака зависи како и на који начин ће функционисати БиХ.

- Блокирали су Дом народа и онемогућили доношење било каквих одлука, одбијајући да се ријеши питање Уставног суда БиХ. Због свега тога БиХ је у стању потпуног правног хаоса. Одлуке доносе Нијемац и Бошњаци, а сервирају нам се тумачења која немају никакве везе са законом, која су произвољна и изван Устава. Ниједна од тих одлука нема никакав значај, јер није донесена у складу са Уставом, законом и прописаним процедурама - указао је предсједник Додик.

Он је констатовао да измијењена правила, која пишу Американци, уводе све у ситуацију гдје БиХ не може даље.

- Сва одговорност остаје на Бошњацима који ће показати да ли желе да БиХ функционише или ће наставити да раде што Американци траже од њих, а то нас све може вратити само на почетак, гдје се растају сви заједнички путеви Српске и Федерације. Ми из Српске нисмо и нећемо радити по налозима странаца, већ онако како то предвиђа Дејтонски мировни споразум и Устав, који је његов саставни дио. Све другачије није могуће, као што није могућа никаква БиХ осим дејтонске - поручио је Додик.

ИВАНИЋЕВО ПОИМАЊЕ ДУЖНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИКА ТИЧЕ СЕ САМО ЊЕГОВОГ ЛИЧНОГ КОМОДИТЕТА И ИНТЕРЕСА, А НЕ СРПСКЕ И СРПСКОГ НАРОДА

На питање како коментарише изјаву Младена Иванића да увлачење Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Републике Српске у озбиљне ствари није паметан потез и да је било сигурно и мање ризичних опција, те да, како каже, Милорад Додик увлачи Српску у ризик, без потребе, Додик је у интервјуу Срни одговорио да се Иванићев појам дужности предсједника и одговорности коју политички представници имају према народу који их је бирао, своди само на његове интересе.

- За њега је то позиција гдје би требало лагано и без замарања сједити и одобравати све странцима, па и онда када се доносе свакакве резолуције којим се етикетира српски народ као геноцидан. Република Српска коју он замишља била би строго послушничка и поданичка, препуштена Бошњацима и дијелу Запада на милост и немилост - истакао је Додик.

Он је нагласио да све што Иванић говори у вези је са његовим личним комодитетом и његовим интересима, али не за оно што српски народ жели.

- Он је тај који ће нама да објасни шта је паметно и није, док нас од те његове памети још боли глава, јер је дао Бошњацима све што су тражили - Војску Републике Српске, Суд и Тужилаштво, индиректне порезе, обавјештајну службу, чиме се сам и хвалио у Зеници на Политичкој академији СДА - нагласио је предсједник Српске.

За Иванића, рекао је Додик, одбрана српских националних интереса је непознат појам, а додворавање странцима увијек му је било ближе и драже.

- Објашњавати нешто тако надменој особи која мисли да је изнад свих, па и изнад свог народа, и очекивати то да схвати је сувишно и сулудо.Он је баш ту гдје јесте, цијењен међу онима који раде против његовог народа и то све објашњава - указао је Додик.

Говорећи о изјави министра спољних послова Пољске Радослава Сикорског да свака америчка администрација покушава ресетовати односе са Русијом, али да се обично завршава на исти начин, јер, како каже, Русија учини нешто толико нечувено да то није могуће, те да би потенцијалним ратом на Балкану требале да се позабаве европске земље, а САД ослободити за важније дужности у свијету, Додик је рекао да пољски министар има много битнијих ствари којима треба да се бави, а не неким наводним ратом на Балкану којег он очигледно прижељкује, отворено пропагирајући страни интервенционизам.

- Његова прича о потенцијалом рату на Балкану је сулуда, као што је сулудо и његово заговарање страног интервенционизма било САД, било неке европске земље - рекао је Додик.

Такође, његова прича о томе да Русија увијек учини, како каже, нешто нечувено што утиче да односе са Америком, каже Додик, нема никаквог основа, те да би волио чути од Сикорског шта то, према његовом мишљењу, Русија сулудо ради.

- Шта треба да сједи скрштених руку и чека да јој НАТО дође на границу или да мирно посматра како пола свијета наоружава Украјину. Ово је још један класичан примјер дуплих аршина који заговарају како САД, тако и поједини европски политичари. Наравно да им Русија и њен предсједник Владимир Путин смета јер брани руски народ и своју земљу. Не видим шта је то тако 'нечувено', како каже Сикорски - рекао је Додик.

Предсједник Српске сматра да Пољска треба да остане неутрална у руско-украјинском сукобу, а не да својим сталним мијешањем подгријава тензије.

- Онај који жели мир, напредак и сарадњу, не спомиње рат, нити се мијеша у унутрашње ствари других земаља - констатовао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана