Додик: Србима једино преостаје да се одвоје од Изетбеговићевих изјава и политика

СРНА
Додик: Србима једино преостаје да се одвоје од Изетбеговићевих изјава и политика

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да “они којима се не свиђа БиХ, иду, а земље ће понијети онолико колико им остане на ципелама”, Србима једино преостаје да се одвоје од таквих изјава и политика.

“Видим и данас да неки попут Бакира Изетбеговића шаљу поруку да онима којима се не свиђа БиХ могу да оду и да понесу нешто земље на ципелима” рекао је Додик.

Он је навео да је нешто слично раније говорио и бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

“Тада сам му рекао и сада ћу исто рећи и Изетбеговићу - да, ми ћемо отићи, али ћемо узети пола БиХ колико нам и припада, о томе не треба да се брине. Ми ћемо своје ципеле овдје гланцати и нећемо дозволити никакве друге, њихове чизме” истакао је Додик.

Он је додао да БиХ није њихова земља и да они тек управљају оним чиме перспективно управљају.

“БиХ није ни наша земља, ми је не доживљавамо тако, али Република Српска јесте наша земља, она је 49 одсто међународно верификованог и то је питање нашег правног статуса. Након оваквих изјава Бакира Изетбеговића, Србима једино преостаје да се одвоје од таквих изјава и таквих политика” нагласио је Додик.

 Страдање Срба од хрватског усташког режима не може да буде опроштено

Додик је рекао данас да страдање српског народа од хрватског усташког режима у Другом свјетском рату никада не може да буде заборављено ни опроштено.

“Срби морају да знају да су у периоду 1941. до 1945. године, до априла, сваким даном хиљаде и хиљаде Срба убијене од хрватског усташког режима и да никада не смијемо престати обиљежавати и сјећати се тог страдања”, изјавио је Додик, који је данас у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу присуствовао литургији поводом централне прославе празника Светих новомученика Јасеновачких, коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Додик је рекао да је Јасеновац мјесто вјечите туге за страдалим, побијеним Србима само зато што су припадали српском народу и православној вјери.

Он је навео да су то учиниле усташе по њиховом принципу “једну трећину побити, једну прекрстити, једну отјерати” и да је управо Јасеновац био манифестација тога “једну трећину побити”.

Додик је рекао да су они побили 500.000 Срба за четири године постојања логора Јасеновац.

“Треба знати да је Јасеновац формиран након Пага, гдје је већ убијено 56.000 људи у два мјесеца и Јадовна и да су тада чак Италијани, њихови фашисти, чија је то била окупациона зона, сматрали да је то било веома нехумано и да је то било стратиште у којем су употребљавали најстрашније методе, и забранили Паг и Јадовно”, указао је Додик.

Он је додао да се тада формира систем логора Јасеновац и тамо се своде Срби са Козаре крајем љета 1942. године, више од 86.000 људи у збјегу који су одведени и никада се нису вратили из Јасеновца, гдје су побијени на најстравичнији начин.

Додик је подсјетио да је Црква прогасила данашњи дан Даном Светих новомученика Јасеновачких и да је прошле и ове године обиљежен тај дан.

“Ово је била прилика да скренемо пажњу да смо ту, али ја видим и једну другу ствар, а то је да смо свим онима који још гаје било какве усташке амбиције и илузије рекли – нисте побиједили, ми смо. Ми који смо претекли. Жалимо за страдалим и никада нећемо заборавити злочине. Хрвати су побили српски народ у Другом свјетском рату кроз усташки покрет и то никада не може да буде ни заборављено ни опроштено”, нагласио је Додик.

Он је додао да је добро, након што је прошле године договорено да се обнови школа у Јасеновцу у габаритима каква је била, то и урађено.

“Тамо нема дјеце али та школа ће наставити свој образовни пут и у њој ће бити смјештене аудио и писани документи у вези са страдањем у Јаеновц и то ће бити мјесто гдје ће се окупљати сви који буду изучавали страхоту самог Јасеновца”, рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана