Додик: Србија и Српска заједнички прослављају српску заставу и слободу

Срна
Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

НОВИ САД- Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Новом Саду да данас српски народ у Србији и Српској заједнички прославља српску заставу и слободу.

"Ово је дан који је био запостављен у протеклим деценијама зато што о српским националним питањима бивша Југославија уопште није водила рачина", рекао је Додик новинарима прије почетка свечане академије у Српском народном позоришту у Новом Саду гдје Србија и Република Српска заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је подсјетио да и генерације непосредно након распада Југославије нису нашле за сходно да овакав празник заједнички прослављају Српска и Србија.

"Предсједник Србије Александар Вучић и ми из Српске смо се договорили да овај дан поново вратимо и да га обиљежавамо. Зато је то важно. Драго ми је што сам данас овдје у Новом Саду", рекао је Додик.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској, симболично је установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а прославља се од 2020. године.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана