Додик: Срби и Јевреји највише страдали у историји

ГС
Foto: Твитер

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је честитку поводом наступајућег јеврејског празника Песаха предсједнику Израела Исаку Херцогу и израелском премијеру Бењамину Нетањахуу.

- Вама и народу Израела срећан Песах, са жељом да га прославите у миру, духовној снази, здрављу и радости широм државе Израел, као и свуда гдје Јевреји живе и раде - истакао је Додик у честитки.

Додик је подсјетио да Јевреји овај велики јеврејски празник, којим се прославља ослобађање библијских Израелаца из ропства у Египту, доживљавају као суштину Божјег хеседа, Божје заштите пуне љубави према Јеврејима.

- И ми, Срби западног Балкана, вјерујемо у Божју милост и заштиту према нама. Управо из тог разлога, са радошћу Вам честитам овај празник, важан за вашу, али и свјетску и хришћанску цивилизацијску баштину - навео је он.

Додик је нагласио да су Срби и да ово значајно сјећање повезује два народа и "обавезује нас да сјећање одржавамо живим, свијест свеприсутном, а наше пријатељство и сарадњу чврстом и енергичном".

- Са жељом за много успјеха и мир, вас и народа Израела, за овај и друге јеврејске празнике који долазе, срдачно вас поздрављам и желим срећан Песах - наводи се у честитки предсједника Републике Српске.

Јевреји сутра почињу осмодневно обиљежавање свог великог празника - Песаха, излазак Јевреја из египатског ропства.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер (хебрејски - ред) на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.

То је празник прољећа, који се обиљежава у спомен на спасење јеврејског народа из египатског ропства.

Песах је један од три највећа јеврејска празника чије обиљежавање траје већ три хиљаде година, а који има, истовремено, историјски и вјерски карактер.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана