Додик: Срби и Јевреји братски народ по страдању

ГС
Додик: Срби и Јевреји братски народ по страдању
Foto: Срна | Додик: Срби и Јевреји братски народ по страдању

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те истакао значај обиљежавања сјећања на то страдање како би била спријечена ревизија историје.

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци вечерас је одржана меморијална академија поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста који се 27. јануара обиљежава у цијелом свијету.

Додик је изразио задовољство што Дан сјећања на жртве Холокауста сваке године поприма све већи обим, имајући у виду да многе ретроградне стране које су биле на страни злочина данас покушавају да наметну неке друге вриједности.

"Зато је важно да се окупимо и у оквиру Јеврејског центра у Бањалуци и евоцирамо успомене на страшене злочине који су обиљежили цивилизацију и масовно страдање Јевреја", рекао је Додик новинарима прије почетка Меморијалне академије поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Он је истакао да је Холокауст страдање какво у историји није забиљежено, те подсјетио да су и Срби по истој матрици на простору бивше Југославије, али и шире, страдали само зато јер припадају једном народу, слично као што је то било и са Јеврејима.

Додик је нагласио да они који су починили или били на страни тог злочина Холокауста или њихови потомци данас покушавају да пишу неку другу историју о томе или неке своје сличне аспирације из прошлости на начин који њима одговора.

Он је такође нагласио да је Јасеновац заједничка мука јеврејског и српског народа, као и други логори попут Аушвица, те поручио да је веома важно да се његује култура сјећања.

Он је у обраћању на Меморијалној академији поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста истакао да је прије неколико година имао прилику да посјети Аушвиц, те оцијенио да би свако, а нарочито млађе генерације, требало то да учине.

“Присуство на том мјесту учини да то другачије разумијете, да схватите обим страдања. Ући у гасну комору у Аушвицу и видјети, то је нешто што вам промијени поглед на свијет и запитате се да ли је могуће да постоје људи који су могли то да организују”, навео је Додик.

Предсједник Српске се овом приликом присјетио и свог доброг пријатеља покојног Ариеа Ливнеа, који је био предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништва Републике Српске у Израелу, а који је помагао Србима да схвате о каквом страдању је ријеч.

“Ријеч холокауст дјелује злокобно и када не знате шта тачно значи, а значи систематско истребљење народа од једне идеологије или народа који ју је промовисао, не бирајући ни средства, ни жртве. Било је битно да припадате једном одређеном народу, онда сте сигурно имали позивницу у пакао од те идеологије”, рекао је Додик.

 

 

 

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је значај обиљежавања Дана сјећања на жртве Холокауста како би се од заборава сачувале важне историјске чињенице као што је страдање јеврејског народа у Другом свјетском рату.

Цвијановићева је навела да су Јевреји и Срби народи који дијеле трагичне моменте из прошлости, те да је важно да заједно обиљежавају све те значајне датуме и да организују заједничке комеморације.

“Али и да се увијек на оваквим догађајима подсјетимо колико је велико било то зло које је тада харало свијетом, као и да не заборавимо жртве које су тада страдале”, рекла је Цвијановићева

Осим Додика, академији су присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, потпредсједавајућа Вијећа народа Српске Нада Тешановић и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, као и друге високе званице Републике Српске, гости из дипломатског свијета и Јеврејске заједнице Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана