Додик: Срби да почну славити живот, јер су у прошлом вијеку превише страдали

Срна
Foto: РТРС

БАНСТОЛ- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да српски народ никада неће заборавити хрватску геноцидну злочиначку акцију "Олуја" у којој је из Хрватске протјерано око 250.000 Срба те нагласио да Срби морају почети да славе живот, јер је у прошлом вијеку било превише страдања.

Додик је навео да данашњи дан Хрватска обиљежава као побједу, а Срби као парастос за оне који су побијени на Петровачкој цести широм избјегличких колона.

"То је судбина ових народа овдје - док једни обиљежавају и светкују, други обиљежавају парастосе. Али ја вјерујем да је српски народ окупљен у двије своје државе, Републику Српску и Србију, с намјером да кроз овај вијек покаже максималан допринос свом националном јединству и да престане са било каквим страдањем, тога је било превише у прошлом вијеку", додао је Додик.

Додик је током посјете Храму Благе Марије у војвођанском мјесту Банстол, гдје се данас обиљежава слава храма и парастос за све невино пострадале у злочиначкој акцији хрватске војске "Олуја", рекао новинарима да Срби не могу заборавити, нити опростити чињеницу да су немоћне колоне избјеглица, у којима су биле жене, дјеца, старци, биле бомбардоване и побијене на Петровачкој цести и широм других региона куда су могли да се извуку.

Он је истакао да српски народ мора да гради свој национални идентитет и да не смије одустати од онога што чини српско национално обиљежје.

"Морамо да почнемо да славимо и обиљежавамо живот. Овдје је управо то циљ, да не заборавимо, али да се завјетујемо да ћемо наставити да градимо наш национални идентитет, да нећемо одустати од свега онога што чини српско национално обиљежје.

Нећемо занемарити ни нашу вјеру, ни наше памћење, ни наше писмо и језик, завичаје гдје год да су. И тако на тај начин одржати и пренијети новим генерацијама сјећање на све ово", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана